Dickens als bron van mensenkennis

Dit jaar wordt het 200ste geboortejaar van Charles Dickens (1812-1870) gevierd. In Engeland, maar ook in Nederland is er veel aandacht voor de grootste prozaschrijver van de Engelse taal. Dickenskenner Jan Lokin laat in zijn recent verschenen hoorcollege zien hoezeer Dickens ons nog steeds weet te boeien.

Waarom is Dickens nog actueel? We kennen Charles Dickens als chroniqueur van het negentiende-eeuwse Engeland, met steeds opnieuw uitgegeven en verfilmde werken als Oliver Twist, Hard Times en Bleak House. Zijn eigen leven leest ook als een roman, doorspekt met figuren die verwant zijn aan personages uit zijn werk.

Het vroege werk van Dickens, waarin hij de ellende van gevangenissen en armenhuizen tot in detail beschreef, had een enorme impact op de Engelse maatschappij. Ook nu nog levert het lezen van die boeken belangrijke inzichten over de inrichting van de maatschappij en hoe die inwerkt op individuele levens. Later schreef Dickens meer rijpere werken. Met een kritische maar zachtaardige pen beschreef hij de mens, niet alleen als persoonlijkheid, maar ook juist in zijn sociale rol. Ook in de 21ste eeuw kunnen we daar veel van opsteken. Nederlandse grootste Dickenskenner Jan Lokin toont in vier colleges van een uur hoe Dickens’ oeuvre kan dienen als bron van mensenkennis en begrip van de wereld.

Over de spreker
Prof. mr. dr. Jan Lokin is emeritus hoogleraar Romeins recht aan de Rijksuniversiteit Groningen en hoogleraar Rechtsgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Hij was jarenlang voorzitter van de Dickens Fellowship Haarlem Branch, de mede door Godfried Bomans opgerichte Nederlandse afdeling van de internationale Dickens Fellowship. Van 1992 tot 1994 was hij president van dit internationale genootschap, dat ten doel heeft de werken van Charles Dickens onder de aandacht van het lezend publiek te brengen.

Bestel direct bij Bruna

Lees ook:Charles Dickens tweehonderd jaar
Lees ook:A Christmas Carol blijft populair, zelfs op de iPhone
Lees ook:Klassieke whodunit, doordrenkt van muziek
Lees ook:Promotie Nederlandse boeken in Groot-Brittannië
Lees ook:Win A Christmas Carol van Charles Dickens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.