Categorie: "Koken"

Handleiding voor gezond boodschappen doen in supermarkt

Peter Harinck heeft wel een heel bijzonder boek geschreven. ‘Levenselixer uit de supermarkt’ is geschreven als handleiding voor de supermarkt en biedt een gemakkelijke manier om tijdens de dagelijkse uitstapjes naar de supermarkt gezonde en tegelijkertijd lekkere voedingswaren te kiezen.

Op eetdekkingstocht met de Groene Garde

De essentie van lekker eten reikt verder dan de smaakpapillen op je tong. Lekker eten gaat terug tot de oorsprong. Waar komt het eten vandaan? Hoe is het geproduceerd? Wat is de impact op mens en milieu? Achter elke maaltijd schuilt een verhaal. ‘De Groene Garde’ neemt je mee op een ‘eetdekkingstocht’ die begint bij de wortels van het eten.

Smaakstof: magie tussen wijn en gerecht

Wie kent niet het bizarre effect dat verse sinaasappelsap heeft nadat je net je tanden hebt gepoetst. Het heerlijke frisse karakter van de citrusvrucht heeft plaatsgemaakt voor een droge, bittere, fruitloze smaak waarvan je mond samentrekt in een allesomvattend spasme. Vergelijkbare principes verklaren waarom sommige combinaties tussen een gerecht en een wijn niet lekker zijn, terwijl andere je smaakpapillen juist doen glunderen.

Inspiratie voor een Balansdag

De kerstdagen zijn achter de rug. We hebben ons tegoed gedaan aan heerlijke maaltijden met vrienden en familie. Maar wat doen we met de extra’s kilo’s die we bij al dit lekkers cadeau hebben gekregen? Hoe hou je zonder vervelende diëten, je gewicht toch op peil? Makkelijk: neem een Balansdag.

De winterse keuken van Robert Kranenborg

“De winter is voor mij een magisch seizoen vol sfeer en traditioneel vol stemmige en feestelijke eetmomenten. Het mooie van de winter is dat ze zowel de afsluiting van het oude jaar als ook de start van een nieuw jaar in zich meedragen. Het jaar begint en eindigt met de winter. Als dat niet iets poëtisch heeft”, aldus chefkok Robert Kranenborg, zijn nieuwste boek ligt vandaag in de winkel.

Smart Cooking met Julius Jaspers

Julius Jaspers heeft een nieuw boek geschreven ‘Smart Cooking Compleet’. Het verschijnt in december en staat vol met lekkere recepten, waarbij goede ingrediënten, een gedegen voorbereiding en een snelle afronding niet worden vergeten.

Nooit schreef een man zo geestig over eten

Op verzoek van vele Volkskrant-lezers zijn Adriaan Jaeggi’s hilarische columns over koken nu eindelijk gebundeld. Niemand hoeft nog een mislukte stamppot onder een dikke laag gegratineerde oude kaas te verstoppen, want met Jaeggi’s eenvoudige recepten kan iedereen een eenvoudige doch voedzame maaltijd op tafel zetten.

Sauzenstelsel geheim van sterrenrestaurant Parkheuvel?

Erik van Loo is chef-eigenaar van het gerenommeerde tweesterrenrestaurant Parkheuvel in Rotterdam. Zijn keuken is er een van eerlijke bereidingen, wat je proeft is de beste kwaliteit ingrediënten en pure, echte smaken. De basis van zijn gerechten stoelt op wat Erik zijn ‘sauzenstelsel’ noemt. Voor hem is saus niet zomaar een smaakverrijker, het is de start en het eind.