Koken met Karin: koken voor dummies

Couscous? Dat maak je toch uit een pakje? En lasagne bolognese, dat maak je toch met zo’n zakje mix? Nee hoor! Bewijs dat het kan: het langverwachte tweede deel van Koken met Karin zónder pakjes en zakjes.

Wie kent ze niet: de pakjes Fish Cuisine, flesjes ‘chocoladesaus’ en de mix voor ‘kip tandoori’? In dit kookboek geeft Karin de leukste recepten die te koop zijn in pakjes variant in pakjes-loze variant. Geen eindeloze ingrediëntenlijsten meer, maar gewoon een zelfgemaakte bolognesesaus. Er staan gerechten in van allerlei kaliber: rijst en kip, maar ook toetjes en broodbeleg.

Proef op de som
Ik neem proef op de som en probeer de hutspot met champignon en de Visuisine. Dit laatste ken ik nog van vroeger, bijna wekelijks stond de vis-met-laagje-smurrie-erop-voor-in-de-oven bij ons op tafel. Zelf gemaakt is het compleet anders. De kwark en citroen zorgen voor een frisse smaak bij de vis. Door de verkruimelde boterhammen krijgt het geheel een lekker korstje. Het was ook nog eens makkelijk te maken: in een kwartiertje stond de vis in de oven. Ideaal recept voor een drukke maandag!

Ook de hutspot was een succes. Vegetarisch, met als vleesvervanger champignon. Ik had verwacht dat-ie wat flauw zou zijn, zo zonder vlees. Maar de kastanjechampignons passen er verassend goed bij. Verder is de tip die bij het recept vermeld staat om de wortel pas tijdens de laatste tien minuten toe te voegen een hele goede: hierdoor werd het geen oranje snot.

Tekeningetjes
Niet alleen de goede recepten, ook de vormgeving is een van de dingen die maakt dat dit een kookboek is die beter is dan anderen. Bij ieder gerecht staat een enorme foto die ook nog eens heel mooi is. Hierdoor krijg ik al honger als ik ernaar kijk.. Verder heeft Karin zelf een heel aantal tekeningetjes gemaakt die het kookboek luchtig en grappig maken. Zo is er rond de foto van de amandelkransjes een schaal gemaakt waar de koekjes op liggen. Voor ieder nieuw hoofdstuk zijn twee bladzijdes vol getekend met tekeningen van de pakjes-versie van een aantal van de recepten die in het hoofdstuk staan. Ook de ingrediënten van de pakjes-versie staat ernaast. De tekeningen maken het grappig, door de ellenlange ingrediëntenlijst ben je blij dat je het gerecht maakt met driekwart minder ingrediënten en de helft minder zout en suiker.

Al met al: een geweldig kookboek. Het zijn makkelijke recepten, redelijk snel te maken en grappig om te lezen. Voor mij geen pakjes bolognesesaus meer, in het vervolg maak ik ‘m zelf. Wat mij betreft ligt dit kookboek voor het kant-en-klaarschap van iedere supermarkt. Want zelf maken is leuker èn lekkerder!

Over de auteur
Karin Luiten is journalist en internetkok. Wekelijks verschijnen recepten op haar websites www.kokenmetkarin.nl en www.koken.blogo.nl. Ook kookt, schrijft en illustreert ze voor diverse tijdschriften en heeft ze een wekelijkse antipakjesrubriek in dagblad Trouw. Dit is haar zevende kookboek.

Tekst: Ilse Maas

Lees ook:Bewaar je kookverhaal met Belmondo.nl
Lees ook:Moederdag? Lekker bakken met Karin!
Lees ook:Snel, simpel en smakelijk koken met slechts vijf ingrediënten
Lees ook:Stap-voor-stap leren koken met Saskia Lelieveld
Lees ook:Pascale Naessens ‘Puur genieten 2′ is veel meer dan een kookboek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.