De wondere wereld van Het culinaire ABC

Het culinaire ABC is een boekje op zakformaat waar woorden uit de gastronomie worden uitgelegd op een speelse manier. Een wegwijzer in de wondere wereld van de culinaire woorden. Geschreven door Ronald Hoeben, restaurantrecensent, fotograaf en filmer en Harold Hamersma, wijnjournalist en tevens bedenker van FoodTube.nl

Als eetliefhebber mag dit boekje niet ontbreken in je boekenkast. Door de tijd heen is ons eetlandschap veranderd. Van Chinees naar onbeperkt Sushi eten en van zelf lunch meenemen naar het werk eten we nu een broodje langs de snelweg. In dit boekje worden deze culinaire woorden op een hilarische manier uitgelegd.

Het eerste wat mij opvalt is dat het boek niet in verhaalvorm is geschreven, een woordenboek komt dichter in de buurt. Alle woorden zijn gerangschikt op alfabetische volgorde, met hier en daar een verwijzing naar een andere categorie. Het is overzichtelijk geschreven maar met een uitleg die voor de een wel te begrijpen is en voor de ander niet. De letterlijke betekenis van het woord staat er vaak niet direct bij, maar wordt op een leuke manier omschreven. Woorden uit binnen- en buitenland worden besproken. Naast culinaire gerechten, menu’s en bereidingstechnieken worden ook chef-koks beschreven, soms ietwat belachelijk maar wel op een leuke manier.

Mocht je het boekje tevoorschijn toveren tijdens een etentje, dan zal je gegarandeerd een avond lachen. Het culinaire ABC is een spoedcursus in de culinaire wereld. Geschikt voor mensen die geïnteresseerd zijn in de gastronomie, maar ook gewoon voor boekliefhebbers. Leuk geschreven met een humoristische toon. Enig nadeel is dat sommige woorden vrij moeilijk zijn. Omdat niet altijd de directe betekenis erbij staat is het soms lastig te begrijpen wat het woord inhoudt. Lees smakelijk!

Bestel direct bij Bruna

Tekst: Chantal Bolleman

Lees ook:Woord van het jaar verkiezing: gastroseksueel of hufterindex?
Lees ook:Dubbelkop of oranjefriet? Van Dale maakt Oranje Boekje
Lees ook:Van Dale Woord van het Jaarverkiezing 2012 van start!
Lees ook:Stemmen op Van Dale Woord van het Jaar
Lees ook:Geef Van Dale Woord van het Jaar 2013 door

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.