De winterse keuken van Robert Kranenborg

“De winter is voor mij een magisch seizoen vol sfeer en traditioneel vol stemmige en feestelijke eetmomenten. Het mooie van de winter is dat ze zowel de afsluiting van het oude jaar als ook de start van een nieuw jaar in zich meedragen. Het jaar begint en eindigt met de winter. Als dat niet iets poëtisch heeft”, aldus chefkok Robert Kranenborg, zijn nieuwste boek ligt vandaag in de winkel.

“In dit eerste boek in een serie van vier leert de lezer mij al goed kennen: hoe ik denk en werk, wat ik moest doen om de top te bereiken, wat je moet doen om aan de top te blijven en gaandeweg zal mijn manier van koken en denken over koken helder worden. Een recept is daarbij een start: het voordoen door de chef op papier. Maar – zo zegt de chef – dat recept is beslist niet heilig. Je moet op basis daarvan andere eigen gerechten gaan koken en fouten maken, is dat erg? Welnee! Je moet juist fouten maken om tot een beter begrip van garingsprocessen te komen en misschien wel om zo – het zal niet de eerste keer zijn – nieuwe gerechten te creëren. Recepten geven vaak een algemene werkwijze aan. Als je dus kijkt naar de receptuur voor runderbouillon, dan kun je ook bouillon van lams- of kalfsvlees maken. We hanteren dan in principe dezelfde werkwijze. Als dat niet zo is, dan wordt dat vermeld. ‘Winter’ is geen receptenboek. Het is veel eerder een boek over koken dan een kookboek.”

Over de auteur
Robert Kranenborg is een van de beste chefs van Nederland. Hij werkte als leerling in allerlei keukens, was chef op een cruiseschip, reisde de hele wereld over om zijn kookkunst te vervolmaken en zette al deze indrukken en ervaringen om in zijn eigen kookpalet. In De keuken van Kranenborg vertelt hij over zijn weg naar de top. Aan de hand van gerechten, leermeesters en herinneringen brengt hij de ambitieuze amateurkok de kneepjes van het vak bij, maar hij laat vooral zien hoe doorzettingsvermogen zijn uiteindelijke succes bepaalde. De keuken van Kranenborg wordt een inspirerend standaardwerk in vier delen. De seizoenen vormen de basis van de gerechten.

Bestel direct bij Bruna

Lees ook:785 authentieke recepten uit Indonesië
Lees ook:Sauzenstelsel geheim van sterrenrestaurant Parkheuvel?
Lees ook:Aan de keukentafel van Sandra Ysbrandy
Lees ook:Het Dikke Vrienden Kookboek; voor iedere vriend een menu
Lees ook:Noma: het beste restaurant ter wereld

0 reacties op “De winterse keuken van Robert Kranenborg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.