Boek over zelfbeschadiging zet aan tot betere hulp

Journalist Paul Custers heeft met ‘Aafje’ een bijzonder boek geschreven. Het gaat over zelfbeschadiging en zet aan tot betere hulp.

Opeens na de geboorte van haar dochter, haar vierde kind, wordt Aafje overspoeld door incestueuze herbelevingen uit haar traumatische jeugd en gaat ze zichzelf ernstig beschadigen. Hoe vergaat het deze vrouw die alles in haar leven heeft verloren? Haar jeugd, huwelijk, kinderen, de rechtszaak tegen vader en broer, en gezondheid? In Aafje, een waargebeurd verhaal, vertelt de inmiddels 51-jarige vrouw aan journalist Paul Custers over de kilte, de wreedheid en machteloosheid van de psychiatrie en Spoedeisende Hulp. Het is een schokkend verslag van mensonterende behandelingen en onmetelijke eenzaamheid. Maar het is ook een verhaal over veerkracht, vechtlust en loslaten.

Zes maanden lang heeft Paul Custers met Aafje gesproken. Beetje bij beetje tekende hij haar levensverhaal op, bekeek oude dossiers en probeerde – meestal tevergeefs – contact te leggen met voormalige behandelaren van Aafje. Journalist Custers concludeert: “De gesprekken met Aafje hebben voor mij de vraag opgeroepen of de hulpverlening in staat is zich te bezinnen op betere hulp en meer empathie.”

De Landelijke Stichting Zelfbeschadiging wil met het boek Aafje een aanzet geven tot effectievere hulpverlening aan volwassenen die zichzelf beschadigen als gevolg van vroegkinderlijke trauma’s. De uitgave Aafje kan gekoppeld worden aan trainingen en voorlichting door de LSZ. Het boek is tot stand gekomen met subsidie van het Fonds Psychische Gezondheid.

Lees ook:Daphne Deckers schrijft roman; debuut eind september
Lees ook:Reportages winnaar Europese journalistenprijs verschijnen in boekvorm
Lees ook:Oud-directeur Jeugdzorg Cock Fuchs beschrijft zijn verleden
Lees ook:Niet ongevoelig – eerste boek over autisme bij vrouwen
Lees ook:De draagmoeder: vol verrassende wendingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.