Permanent tegenwoordige tijd – Suzanne Corkin

Hij wist altijd zijn naam te onthouden. Hij wist waar zijn ouders waren geboren, dat er een economische crash had plaatsgevonden in 1929 en wat er gebeurd was tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar van het leven na 1953 kon ’s werelds beroemdste amnesiepatiënt, Henry Gustav Molaison – beter bekend als H.M. -, zich niets herinneren.

Sinds een operatie in 1953, een poging om iets te doen aan zijn epilepsie, was Henry niet meer in staat om herinneringen langer dan twintig seconden vast te houden. De ontmoetingen met zijn vele dokters en verplegers waren elke keer alsof hij ze voor het eerst ontmoette. Vooral de jonge arts en wetenschapper Suzanne Corkin werkte intensief met de charmante Henry, ze onderzocht hem jarenlang. Corkin zag hem zelfs zo vaak dat er toch een bijzondere band ontstond; hij dacht haar te herkennen als een oude vriendin.

‘Permanent tegenwoordige tijd’ is het aangrijpende, waargebeurde verhaal van de patiënt die de geschiedenis van de neurologie voorgoed veranderde, verteld door de vrouw die hem bijna een halve eeuw behandelde en onderzocht.

Over de auteur
Suzanne Corkin is hoogleraar neurowetenschappen aan het Massachusetts Institute of Technology. Ze werd bekend door haar spraakmakende onderzoek naar Henry Molaison, die ze ontmoette in 1962 en bestudeerde tot zijn dood in 2008.

Bestel direct bij Bruna

Lees ook:Van meisje tot meesteres: zoektocht naar aspecten SM
Lees ook:Suzanne Buis date maar wat
Lees ook:De eerste Henry Bauchau Prijs gaat naar vertaler Kris Lauwerys
Lees ook:Anne Franks dagboeken en geschriften permanent te zien
Lees ook:Nieuwe boek Suzanne Vermeer verschijnt 15 januari

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.