Kiezen bij kanker: (hoe) laat ik mij behandelen

Niet meer dan 13 van de 91 Nederlandse ziekenhuizen voldoen aan de vereiste criteria om borstkankerpatiënten goed te behandelen. Veel Nederlandse vrouwen krijgen niet de finetuning die nodig is. Hoe komt dat? Waarom slaan mensen, als er een nieuwe vaatwasser gekocht moet worden, er uitgebreid de consumentengids op na, maar gaan ze, als ze ernstig ziek worden, naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis? Onder meer deze vragen en ontdekkingen komen aan de orde in het boek ‘Kiezen bij kanker’ van journaliste Corine Koole en uroloog Paul Kil.

Iedere vrouw van boven de vijftig wordt geadviseerd iedere twee jaar de bus te bezoeken voor een screening op borstkanker, aan (jonge) mannen wordt bijna automatisch een PSA-check aangeboden. Toch zeggen toonaangevende hoogleraren kankerepidemiologie en oncologisch chirurgen zelf NOOIT naar zo’n bus te zullen gaan, of een uitstrijkje te laten maken, of zich anderszins te laten screenen, omdat, zeggen ze, de nadelen van screening groter zijn dan de voordelen.

Iedereen weet dat je door chemotherapie je haar verliest en moe wordt. Maar chemotherapie heeft nog veel meer bijwerkingen, met blijvende en vaak levenslange gevolgen. Als je een fles hoestsiroop koopt staan alle mogelijke bijwerkingen vermeld. Waarom gebeurt dat niet met chemotherapie, hormoontherapie en radiotherapie? Patiënten hebben geen idee dat ze een behandeling ook kunnen weigeren. En dat dit helemaal niet hoeft te betekenen dat ze dus korter leven.

De meeste patiënten verlaten zich vanzelfsprekend op hun artsen die hun behandelingen vanzelfsprekend aanbieden. Er is sprake van een conspiracy of silence: artsen zijn opgeleid mensen beter te maken, patiënten willen graag beter worden. Geen van hen is geneigd het onderwerp ‘stoppen met behandelen’ aan te snijden.

In het boek komt duidelijk naar voren dat behandelingen niet alleen worden gekozen vanuit medische, maar ook vanuit persoonlijke overwegingen. Patiënten zouden zich, voor ze zich laten behandelen, beter moeten oriënteren op hun arts. Zolang er twee artsen zijn die bij dezelfde diagnose twee verschillende behandelingen aanbevelen, is er ruimte voor keuzes. Een ruimte voor keuzes van de patiënt zelf. Een ziekenhuis dat geen radiotherapie heeft bijvoorbeeld, zal minder snel geneigd zijn radiotherapie als mogelijkheid te opperen. Het kan geen kwaad als patiënten en hun familie zich daar bewust van worden. In Nederland bestaan grote regionale verschillen tussen de verschillende ziekenhuizen. En aangezien iedere behandeling andere bijwerkingen heeft, is het van het grootste belang dat patiënten zich daarvan bewust worden.

Bij de diagnose kanker slaat vaak de radeloosheid bij de patiënt en zijn familie toe. Toch moet er nagedacht worden of men zich wil laten behandelen, en zo ja, hoe. Kiezen bij kanker. (Hoe) laat ik mij behandelen? wil patiënten bewust maken van hun mogelijkheden. Met praktische richtlijnen van dr. Paul Kil en in gesprekken van Corine Koole met wetenschappers, artsen en patiënten, wordt het patiënten en hun naasten makkelijker gemaakt te kiezen tussen de veelheid aan opties op het gebied van onder meer borst- en prostaatkanker en hersentumoren. Dit boek leidt je door een wereld die je liever niet had willen betreden, maar waar je toch je eigen weg in moet zien te vinden.

Over de auteur
Paul Kil (1955) is sinds 1991 als uroloog werkzaam in het St. Elisabeth Ziekenhuis Tilburg, met als aandachtsgebied oncologie. Hij schreef eerder met Marion Bloem ‘Als je man verandert’, Wat gebeurt er met een relatie als de man prostaatkanker krijgt?

Corine Koole is journalist en schrijver voor Volkskrant Magazine, De Morgen en LINDA. en schreef onder meer ‘De kleine stad van leven en dood’, een intiem portret van het AMC in Amsterdam.

Bestel direct bij Bruna

Lees ook:Nieuws Volkskrant staat al in Kiezen bij kanker
Lees ook:Kanker is geen ziekte…
Lees ook:Boekentips voor Sylvie van der Vaart en lotgenoten over borstkanker
Lees ook:Wie beslist over het leven van je kind?
Lees ook:Nicci French introduceert Frieda Klein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.