Jan Derksen: Bevrijd de psychologie

Psychologische thema’s beheersen dagelijks het nieuws, waardoor het lijkt alsof psychologisch inzicht vandaag de dag hoog op de agenda staat. Schijn bedriegt, volgens Jan Derksen. In ‘Bevrijd de psychologie’ zet hij uiteen hoe de onderzoekspsychologen het goud in de hersenen zoeken in plaats van zich te richten op menselijke motieven, emoties en verlangens.

‘Amateurbiologen’ noemt Derksen de neuropsychologen en experimenteel onderzoekers die de psychologie reduceren tot de studie van observeerbaar gedrag en de mens zien als een cognitieve machine, waarmee ze het werken met emoties en dieperliggende psychische thema’s naar het alternatieve circuit laveren.

De praktijk van etikettenplakkerij, waarbij elk probleem een etiket krijgt dat op zichzelf betekenisloos is en tot een hersenstoornis wordt uitgeroepen, evenals het klakkeloos uitdelen van pillen, moet een halt worden toegeroepen. Derksen stelt dat er geen oog meer is voor de kwetsbare persoonlijkheid van iemand met ernstige klachten of ambivalente gevoelens. De psychologie moet worden gered van de ondergang.

Over de auteur
Prof. dr. J.J.L. Derksen (1953) studeerde journalistiek, psychologie, sociologie, filosofie en psychofarmacologie. Hij promoveerde in 1983 op een studie naar indicatiestelling voor psychotherapie. Hij doceert psychologische diagnostiek en psychodynamische psychotherapie aan de Radboud Universiteit Nijmegen en de Vrije Universiteit Brussel. Hij is als eerstelijnspsycholoog en psychotherapeut werkzaam in Psychologenpraktijk Derksen & Klein Herenbrink te Bemmel. Hij publiceerde eerder ‘Het narcistisch ideaal. Opvoeden in een tijd van zelfverheerlijking’ (2009) en ‘De woorden om het te zeggen,over ontdekkende psychotherapie’ (2011).

Bestel direct bij Bruna

Lees ook:Hebben we steeds meer psychische problemen?
Lees ook:Moet ik In therapie?
Lees ook:Positieve effect van liefde op onze gezondheid
Lees ook:Columns van Johan Derksen in Groeten uit Oudewater
Lees ook:Zo krijg je grip op je emoties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.