De mooiste dierengedichten uit de wereldliteratuur

In ‘Het Artisbestiarium’ heeft Huub Beurskens ruim 70 dierengedichten verzameld uit de wereldliteratuur, geïllustreerd met unieke prenten uit de Artis-bibliotheek. Enkele gedichten verschijnen voor het eerst in Nederlandse vertaling.

De Anglo-Amerikaanse dichter W.H. Auden had ongelijk toen hij zei: ‘Bestiaria zijn uit.’ Juist omdat we dieren niet kunnen doorgronden wordt onze verhouding tot hen zo raadselachtig. Wij mesten dieren om ze op te eten, maar tegelijkertijd houden we van ze. We zijn gefascineerd door tijgers, gazelles, kameleons en andere dieren die we alleen uit de dierentuin kennen. Tegenwoordig meent de wetenschap de gedragingen van dieren te kunnen verklaren. Maar hoe meer we van dieren denken te weten, hoe verder we van hen af lijken te staan. Deze verwondering maakt bestiaria juist ín. En… goed voer voor dichters. Artisprofessor Erik de Jong schreef een inleiding bij de gedichten.

Of het nu over apen of ara’s, kangoeroes of giraffes, krokodillen, leeuwen of schildpadden gaat, er zijn schitterende verzen over geschreven. Door C. Buddingh’, W.H. Auden, Martinus Nijhoff, Guillaume Apollinaire, Jan Hanlo, Marianne Moore, Pablo Neruda, Toon Tellegen, William Blake, Leo Vroman en vele anderen.

Bestel direct bij Bruna

Lees ook:Voorproefje: Retour New York-Amsterdam – Sacha de Boer
Lees ook:Gratis poëziebundel Judith Herzberg bij Trouw – za 9 feb
Lees ook:Verfilming Finnegans Wake eenmalig in Nederland
Lees ook:[email protected] #Boekenweek2010
Lees ook:Tekenen moeilijk; zo teken je ze van kop tot staart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.