Werk F. Starik: ontroerend en raak, eigenzinnig en tijdloos

F. Starik is een van die zeldzame dichters die met hun werk een brug naar een groter publiek weten te slaan. Door is onder meer Engels voor deur. Want met zijn elegante, zingende regels opent Starik vele deuren en laat ons mee naar binnen kijken, of niet. Zijn nieuwe bundel ‘Door’ verschijnt morgen.

Uit het gedicht ‘Laat maar’: “Een deur die ook weer open kan/ nadat jij die dicht hebt gedaan, of andersom/ van open weer dicht, dat is pas echt een deur,/ anders is het gewoon een muur. Toch?”

Dood en leven, ernst en humor wisselen elkaar af, dikwijls zelfs in hetzelfde gedicht. Want dat leven is als een wankele steiger waarop je maar met moeite je balans kunt bewaren. Toch is hij altijd de moeite waard om beklommen te worden.

Over de auteur
F. Starik (1958) was de afgelopen twee jaar stadsdichter van Amsterdam. Bij de afsluiting ervan verscheen een driedubbeldikke editie van de daklozenkrant waarvan in twee weken 20.000 exemplaren werden verkocht. Hij werd onderscheiden met het Ereteken van Verdienste van de stad, een eer die eerder onder anderen Willeke Alberti, André Hazes en René Froger ten deel viel. Voor zijn gehele oeuvre werd Starik in 2009 bekroond met de Amsterdamprijs voor de kunsten.

Bestel direct bij Bruna

Lees ook:Liefde in tijden van zorg en ouderdom
Lees ook:F. Starik verlangt naar heropening musea
Lees ook:Starik Stadsdichter van Amsterdam
Lees ook:Jacqueline Fackeldey introduceert Klantropologie
Lees ook:Eerste gedicht Hugo Claus geveild voor 2.400 euro

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.