Luisterboek met acht eeuwen Nederlandstalige poëzie

Hans Kusters Music en Ramsey Nasr presenteren met trots de 7-cd-box ‘Hier komt de poëzie!’, die een persoonlijke keuze bevat uit acht eeuwen Nederlandstalige poëzie, gaande van de middeleeuwen tot aan de Vijftigers. Oftewel: van Hendrik van Veldeke tot Remco Campert in 350 gedichten.

Eind januari 2013 treedt Nasr af als dichter des vaderlands. ‘Hier komt de poëzie!’ is een van de projecten die hij voor die tijd wil verwezenlijken, in de hoop een groter publiek voor onze poëzie te winnen.

Ramsey Nasr: “Het idee voor deze cd-box ontstond jaren geleden. In juni 2001 stapte tijdens een poëzieavond in Rotterdam een man op me af. Ik had zojuist een lang gedicht van Leopold voorgedragen en de vriendelijke man bleek een achterneef van de beroemde dichter. Hij schudde me de hand: ‘Dit is de eerste maal dat ik dit gedicht van mijn oudoom begrijp.’

In de loop der jaren kreeg ik zulke opmerkingen vaker te horen, ook na het voorlezen van mijn eigen poëzie. Kennelijk levert een voordracht de schijn van verstaanbaarheid. Feit is dat veel mensen graag luisteren naar poëzie – óók middelbare scholieren, in tegenstel- ling tot wat men graag denkt. Zo ontstond het plan voor deze cd-box.

Het was altijd mijn droom om door middel van voordracht dichters als Gorter, Lucebert, Vasalis, Boutens en Anna Bijns voor een modern publiek te ontsluiten. Ik had producent Hans Kusters zo ver gekregen om één cd uit te brengen, met daarop losse gedichten van mijn literaire helden. Naarmate ik me echter in het project begon te verliezen, stuitte ik op steeds meer fantastische dichters die ik zelf nauwelijks kende of al bijna vergeten was. En toen… toen liep het allemaal een beetje uit de hand. Van een korte liefdesverklaring groeide het project uit tot een reddingsactie voor bedreigde dichters.

‘Hier komt de poëzie!’ is een poging onze eigen poëzie voor de vergetelheid te behoeden. Noem het de uitkomst van een obsessieve hobby: het afgelopen jaar heb ik alles gelezen wat ik in mijn vrije tijd aan poëzie te pakken kon krijgen, en dit is wat ik vond. Ik hoop dat beluistering van al deze gedichten iets kan overbrengen van wat ik zelf ervaar wanneer ik ze lees: jaren, decennia, eeuwen na dato grijpen ze mij nog steeds bij de keel. Want dit zijn helemaal geen ‘oude’ dichters. Ik ben ervan overtuigd dat ook een 16-jarige scholier hevig ontroerd kan raken door de poëzie van Beets, Focquenbroch, Ida Gerhardt en van al die dichters die onze taal, ons denken en ons land hebben gevormd.”

Bestel direct bij Bruna

Lees ook:Ramsey Nasr is Dichter des Vaderlands
Lees ook:Alleen in mijn gedichten kan ik wonen
Lees ook:Longlist ‘Dichter des Vaderlands’ bekend
Lees ook:Gratis poëziebundel Judith Herzberg bij Trouw – za 9 feb
Lees ook:Vijf namen op shortlist Dichter des Vaderlands

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.