Kledingstress tijdens politieke conflicten in Den Haag…

Dominique van der Heyde staat als politieke verslaggever bekend om haar scherpzinnige analyses en ongezoute meningen. Geheel in stijl bracht ze daarom op Prinsjesdag 2013 haar eerste boek uit: Spitsroeden lopen in Den Haag. Volgens de promotekst geeft de NOS-verslaggeefster hierin een ‘uniek’ kijkje achter de schermen van de Nederlandse politiek, aan de hand van haar columns in Spits. Zo uniek is dit echter niet, want deze teksten heeft iedereen natuurlijk al in de krant kunnen lezen. Wat het boek bijzonder maakt is dat Van der Heyde haar ervaringen met politici deelt, zoals het conflict met Samsom.

In Spitsroeden lopen in Den Haag volgen we de journaliste een jaar lang bij haar dagelijkse bezigheden op het Binnenhof tot aan de aanloop naar Prinsjesdag. Niet iedereen houdt ervan om een boek te lezen dat geheel gewijdt is aan politiek. Het kan algauw saai of ingewikkeld worden. Tegen alle verwachtingen in is dit boek dat niet. Dat komt omdat Van der Heyde politieke kwesties toegankelijk en met een tikkeltje humor beschrijft. Hierdoor blijft het spannend en levendig.

De 48-jarige journaliste vertelt bijvoorbeeld over de manier waarop zij zich voorbereid op de verkiezingen van 12 september 2012, door veel te vergaderen met collega’s maar ook met politici. Ze gaat zelfs in op haar kledingkeuze, want ze trok haar mooiste kleding aan omdat dit paste bij de ‘shuffle’ van het vernieuwde NOS Journaal. Wat bleek? Daar hebben kijkers vaak nog meer kritiek op dan op de manier waarop zij verslag doet. Dat Van der Heyde dit in haar boek beschrijft, zegt al genoeg.

Uit de columns is duidelijk te lezen dat Van der Heyde kennis van zaken heeft. Voor veel politiekliefhebbers moet dit boek een bron van inspiratie zijn, omdat zij een ‘extraatje’ krijgen door haar persoonlijke visie in de columns. Zo beschrijft ze hoe kritisch ze tegen de strenge maatregelen in de zorg aankijkt, omdat ze bij haar buren heeft gezien hoe krap zij hierdoor komen te zitten. Voor veel mensen moet dit herkenbaar zijn. Bovendien vertelt ze hoe de omgang met de politici is, en die blijkt toch anders te zijn dan je zou denken.

Ze gaat bijvoorbeeld in op het conflict met Samsom. De PvdA leider uitte namelijk kritiek op haar verslaggeving, waardoor hij Van der Heyde in haar ‘journalistieke eer aantastte’. Het tweetal is de discussie aangegaan, maar is het nooit helemaal eens met elkaar geworden. En daar laat Van der Heyde het erbij. Dat is jammer, want veel lezers kan zij hiermee niet tevreden stellen.

Desalniettemin is deze bundel interessant en leerzaam voor zowel politiekliefhebbers als leken. Dankzij de anekdotes leest het vlot en is het verhaal niet langdradig. Volgend jaar start ze als politiek commentator in Nieuwsuur, misschien een goed onderwerp voor een tweede boek?

Bestel direct bij Bruna

Lees ook:Wij begrijpen elkaar uitstekend
Lees ook:Vrienden reageren op overlijden Martin Bril: We zijn een stem kwijt die uniek is
Lees ook:De opkomst van Diederik Samsom: straatcoach en strateeg
Lees ook:U klets uit uw nek; invloed van media op politiek en publiek
Lees ook:Mailen met… Catharina de Haas over Vriendschap

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.