Wat een man nodig heeft volgens Martin Bril

Het moest er een keer van komen: ik heb een Montblanc gekocht, een balpen. Een mooie pen, ik kan niet anders zeggen. Helemaal blingbling. Hij ligt lekker in de hand, en hij schrijft goed.
Toch voelt het vreemd.
Ik ben altijd een Parker-man geweest. Misschien dat de liefde voor pennen van vader op zoon gaat; mijn vader was ook een Parker-man. Cross, Waterman, Sheaffer, het kwam er bij ons thuis niet in. Montblanc al helemaal niet – te duur.
Nu heb ik er een.
Ben ik overspelig.

Van het kopen van een nieuwe pen of sokken tot het aanschaffen van een auto: Martin Bril schreef erover. Al deze verhalen zijn nu verzameld in ‘Wat een man nodig heeft’.

Verwonderd als een kind en tegelijkertijd vol zelfkritiek toetste hij elke nieuwe aankoop aan de wetten van zijn wereld. Het zijn vooral de typische mannendingen waar het om gaat – spullen van statuur en formaat of juist voorwerpen die in de vergetelheid dreigen te raken. Vuur, wijn, een baard of oesters: allemaal zaken die een man nodig heeft.
Maar het gaat ook om een kwalitatief goed overhemd dat zo mooi slijt dat de gaten de kwaliteit van de stof benadrukken of om zo te genieten van je auto dat je hem zelfs onder een viaduct wilt gaan staan poetsen. In deze dingen de kunst van het leven zien – dat is Martin Bril.

Over de auteur
Martin Bril (1959-2009) schreef jarenlang een van de meest gelezen columns in Nederland, eerst in Het Parool en vanaf 2001 ook in de Volkskrant. In Vrij Nederland schreef hij het wekelijkse feuilleton ‘Evelien’, waarvan tevens een succesvolle televisieserie werd gemaakt. Bril publiceerde tientallen boeken die steevast uitgroeiden tot bestsellers.

Bestel direct bij Bruna

Lees ook:Publicaties naar aanleiding van het overlijden van Martin Bril (linkoverzicht)
Lees ook:Heimwee naar Nederland en Martin Bril
Lees ook:Martin Bril te ziek om column te schrijven
Lees ook:Martin Bril wordt op 2 mei begraven
Lees ook:Martin Bril herdacht in besloten kring

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.