Lief en leed gedeeld op de markt

Ilse Maas heeft voor Boekenblog ‘Meiden van de markt’ gelezen. Het is geschreven door Margreet en Reina Crispijn. De zussen staan bekend om hun humoristische boeken en mooie sfeerbeschrijvingen.

Het klinkt niet bepaald als een droomcarrière: eigenaar zijn van een marktkraam. Maar dit is precies de wending die de jonge Kiki en Madelon – student geschiedenis en griffier bij de rechtbank – geven aan hun leven. Kiki neemt een notenkraam over en Madelon verkoopt zelfontworpen tassen. Ze vormen al snel een hechte groep met Bonnie van de bakkerskraam en aardewerkverkoopster Loes. De meiden van de markt delen alles: van liefdesperikelen tot lastige exen.

Wat een gezellig boek is dit! Heerlijk om te lezen tijdens de vakantie. Het boek is, net als de markt, gemoedelijk. De gebeurtenissen die de meiden meemaken zijn uit het leven gegrepen. Zoals de negatieve reactie van de ouders van Madelon die op de markt tassen wil gaan verkopen en de ergernis van Bonnie aan haar luie vriend. De personages zouden zo naast je kunnen wonen, ze zijn heel echt.

Het boek is verder heel beeldend geschreven. Het huis van Madelon, de marktkraam van Kiki en het aardewerk van Loes; ik weet tot in de details hoe het eruit ziet.

Wat jammer ik jammer vind is dat vaak van gezichtspunt wordt veranderd. Aan het begin van het boek lees je vaak Kiki’s gedachten, maar verderop leer je ook bijfiguren kennen. Halverwege het boek wordt dit verwarrend, omdat er soms wel drie keer op een bladzijde van perspectief wordt veranderd. Hierna was ik er aan gewend en is het niet meer storend, je moet gewoon goed opletten als je leest.

Daarom mag dit puntje de pret die je beleeft aan dit boek niet drukken. Door de beeldende schrijfstijl en leuke personages is het een heerlijk vakantie-wegdroom-boek.

 Over de auteurs
Bij zussen Margreet en Reina Crispijn zat het schrijven er al vroeg in; Reina vertelde al verhalen aan haar broertjes en zusjes. Een boek schrijven durfde ze echter nog niet. Tot het moment dat ze een weddenschap sloot met haar vader, die van mening was dat je flink wat in huis moet hebben om een boek te schrijven. Deze heeft hij verloren, wan haar eerste kinderboek werd gelijk uitgegeven. Haar eerste roman ‘lied der seizoenen’ heeft ze samen met haar zus Margreet geschreven. Hierop volgden nog meer gezamenlijke boeken, waarvan ‘meiden van de markt’ er een van is.

Tekst: Ilse Maas

Bestel direct bij Bruna

Lees ook:De plattelandsliefde van vijf vriendinnen
Lees ook:Kijkje in de praktijk van een psychologe
Lees ook:Margreet van Hoorn overleden
Lees ook:Blossom Books maakt van lezen een lifestyle
Lees ook:Rouwen, hoe doe je dat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.