Spoedcursus Nederlans op zakformaat

‘Hoe bereidt je een paard? (en andere onuitroeibare taalfouten)’ is een slimme spoedcursus Nederlands op zakformaat. Handig voor op je bureau, grappig om cadeau te geven en fijn wanneer je erachter komt dat je het altijd al goed deed.

Een compact en met humor geschreven boekje voor taalgebruikers die willen weten hoe het ook alweer zit met hen en hun, met hoofdletters en kleine letters, die willen weten hoe je managersjargon en onnodig Engels vermijdt, enzovoort.

‘Weinig taalkwesties die zoveel problemen opleveren als de komma. Te pas, maar veel vaker te onpas strooien we met dat nietige leesteken. Toch kan de komma een kwestie van leven en dood worden, zoals een geweldig voorbeeld uit het boek Eats shoots and leaves (over interpunctie) van Lynne Truss laat zien:

Komt een panda een broodjeszaak binnen. Hij bestelt een sandwich en eet die op. Vervolgens haalt hij een pistool uit zijn zak. Na tweemaal in de lucht te hebben geschoten, loopt hij naar de uitgang. Als de verbaasde ober vraagt waarom hij heeft geschoten, haalt de panda een gids over wilde dieren uit zijn binnenzak. “Hier, lees maar, op pagina 10,” zegt hij tegen de ober. Die leest: Panda. Large black-and-white bear-like mammal, native to China. Eats, shoots and leaves.

Zonder de komma na “eats” had de panda gewoon scheuten en bladeren gegeten en nooit een schot gelost in de broodjeszaak.’

Over de auteur
Friederike de Raat was drie jaar lang hoofd van de eindredactie van NRC Handelsblad en nrc.next. In die tijd kwam ze taalfouten in alle soorten en maten tegen – hilarische, vreselijke, onnodige en onverwachte. In de hoop anderen aan het denken te zetten over taal en taalfouten en hen te helpen, schreef zij dit boekje.

Bestel direct bij Bruna

Lees ook:Het leven is vurrukkulluk tijdens Nederland Leest 2011
Lees ook:Huwelijksaanzoek in debuutroman
Lees ook:Dwarsligger wordt op Manuscripta aan Nicci French gepresenteerd
Lees ook:Pim Fortuyn door tweede schutter vermoord, aldus Ine Veen
Lees ook:Nieuwste werk van Jules Deelder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.