Boekenblog leest nieuwe Zafon: Marina

Auteur Saskia Boree mocht deze maand wederom een boek in de schijnwerpers zetten. Deze keer is het de nieuwe Carlos Ruiz Zafon die half november werd uitgebracht onder de titel Marina. Over zijn verhalen hangt meestal een flinke vleug mysterie, en Marina is daarbij zeker geen uitzondering. Als lezer waan je je in een decor van spanning en geheimzinnigheid.

Oscar Drai, een vijftienjarige internaat bewoner in Barcelona, wandelt op een schemerige avond langs een heuse villa, en wordt door een grijze kater en prachtige klanken van een grammofoonplaat de villa ingetrokken. Al snel raak hij gefixeerd door een horloge waarin de naam Germán in gegraveerd staat, en wanneer hij het object oppakt om nader te bekijken, is de betovering plotseling verbroken. Een figuur met een lange witte haardos komt ineens overeind, en van schrik slaat Oscar op de vlucht, daarbij het horloge per ongeluk meenemend.

Op aanraden van zijn vriend in het internaat brengt hij het zakhorloge terug naar de rechtmatige eigenaar, en leert zo Marina, de dochter van Germán Blau kennen, die het horloge ooit van zijn overleden vrouw kreeg. Zij was een operazangeres, en hij een portretschilder.

Marina neemt Oscar mee naar een kerkhof waar hij samen met haar om precies tien uur in de morgen op de vierde zondag van de maand, een mysterieuze, in het zwart geklede vrouw gadeslaat. De gesluierde vrouw stapt uit een zwarte koets, getrokken door vier zwarte paarden, en heeft in haar gehandschoende hand een rode roos, die zij op een graf zonder naam legt. Er staat enkel een zwarte vlinder op, en is keurig in de steen gegraveerd. Vanaf dat punt besluiten Oscar en Marina de vrouw te volgen, en deze achtervolging brengt hen bij een sinistere plantenkas waar de vrouw hen blijkbaar heeft afgeschudt. In de kas stuiten ze op een fotoalbum met oude foto’s van gruwelijk misvormde mensen erin.

Oscar komt de vrouw wederom tegen op het station van Francia wanneer hij Marina en Germán vergezeld naar de trein. Een loopjongen komt hem namens de duistere vrouw een envelop brengen, met een adres van een zekere Michaël Kolwenik. Op de achterkant van het kaartje staat dezelfde mysterieuze zwarte vlinder afgebeeld als op het graf. Wanneer hij opkijkt, is de vrouw in geen velden of wegen meer te bekennen. Welke rol heeft het gruwelijke fotoalbum? En welk geheim draagt Marina zelf?

Carloz Ruiz Zafon is een Spaanse auteur, en werd bekend door het alom geprezen De schaduw van de wind, en zijn opvolger Het spel van de engel. Zijn verhalen spelen zich meestal af in het soms grimmige Barcelona. Met Marina schiep hij een opvallend mysterieus beeld. Als lezer wordt je geneigd af te vragen waarom het boek niet Het mysterie van de zwarte vlinder is genoemd. Niet alleen de zwarte dame draagt een geheim, het schijnt dat Marina er ook één draagt. Zafon schrijft zoals we van hem gewend zijn weer in zijn typerende vlotte stijl, en boeit de lezer tot de laatste bladzijde.

Tekst: Saskia Boree

Bestel direct bij Bruna

Lees ook:Weer een literaire Young Adult van Carlos Ruiz Zafón
Lees ook:Voortaan altijd slapen met het licht aan
Lees ook:Otto de Kat leest zijn luisterboeken zelf voor
Lees ook:Overleven bij kapucijnapen in Colombiaanse oerwoud
Lees ook:Kind van het oerwoud – Indrukwekkend levensverhaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.