Het huis met de schaduw van Aminatta Forna

In september was het boek van Aminatta Forna boek van de maand bij De Wereld Draait Door. Het huis met de schaduw was het boek dat alle vier de personen uit het boekenpanel raakte. Uitspraken als “een rijk boek” en “heel beklemmend, heel subtiel” sieren de kaft. Tijd voor auteur Saskia Boree om in deze titel te duiken.

Het huis met de schaduw verteld een verhaal dat vanuit Duro’s oogpunt is geschreven. Hij helpt Laura en haar twee kinderen met het opknappen van een oud vervallen huis aan de rand van het Kroatische stadje Gost. Laura’s man blijft voor zijn werk in Engeland.

Door de komst van Laura en haar kinderen wordt er veel onrust veroorzaakt in het stadje, en al snel wordt men zich ervan bewust dat de bewoners van Gost niets moeten hebben van buitenstaanders. Duro heeft twee jachthonden, met de namen Kos en Zeka onder zijn vleugels genomen, en samen met de honden heeft hij het lege, blauwe huis jarenlang in de gaten gehouden. Langzaam wordt duidelijk dat Duro oude banden heeft met het blauwe huis, waarover een zwarte schaduw schijnt te hangen. Rond de jaren negentig hebben er tijdens de Burgeroorlog dramatische gebeurtenissen plaats gevonden, waarbij Duro ook zelf een groot verlies heeft geleden. Zijn stilzwijgende conflict met zijn jeugdvriend Kresimir maakt het er allemaal ook niet beter op.

Wanneer Duro zijn geliefde hond Kos, die door een auto werd geschept, is hij genoodzaakt haar uit het lijden te verlossen door middel van een kogel door haar kop te schieten. Hierbij vraagt hij zich af: was het opzet of ging het per ongeluk? Veel vragen blijven niet onbeantwoord, vragen zoals: Welke rol speelt Anka in Duro’s leven? Welk doel heeft zakenman Fabjan met Gost? En waarom had Duro een stilzwijgend conflict met Kresimir?

Aminatta Forna kwam in 1964 in Glasgow ter wereld, groeide op in Sierra Leone en woont in Engeland. Haar eerste boek Fantoomliefde won de Commonwealth Writers Prize, en met Het huis met de schaduw schept de auteur opnieuw een ontroerend boek, waarbij omgang met pijn en verlies als thema voorop staat. Laagje voor laagje, alsof de schrijfster een schildersdoek bewerkt, krast ze de werkelijke geschiedenis tevoorschijn. Een boek waar je als lezer makkelijk inkomt, ook al is het niet het genre van de lezer. Aminatta Forna kan prachtig schrijven, zodanig dat het verhaal nog lang nadat het boek uit is bij haar publiek blijft hangen.

Tekst: Saskia Boree

Bestel direct bij Bruna

Lees ook:Boekentip van Tess Gerritsen: De Dochter
Lees ook:Knappe mensen doen de lelijkste dingen
Lees ook:Amsterdam krijgt Annie M.G. Schmidt Huis op het Zeeburgereiland
Lees ook:Carlos Ruiz Zafón signeert nieuw boek bij Selexyz Dominicanen
Lees ook:Clara Sánchez neemt je mee in het leven van Veronica

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.