Iris Boter weet zich met Zwaartekracht te onderscheiden

Zijn we er allemaal niet voor gewaarschuwd? Catfishers, mensen die zich anders voordoen op het internet. Oude mannen die zeggen dat ze een jongen van vijftien zijn, een persoon met overgewicht die foto’s plaats van een spierbundel. In ‘Zwaartekracht’ van Iris Boter doet hoofdpersonage Maren zich ook voor als een ander iemand. Niet alleen online, maar ook in haar dagelijkse leven verandert ze steeds meer in ‘Lila’. Blogger Yolande Tump las het boek voor Boekenblog.

De 16-jarige Maren uit Oslo is onzichtbaar voor haar omgeving en dat houdt ze graag zo. In een impuls besluit ze om filosofieles te gaan volgen als extra vak. Als haar docent Ole binnenkomt, verandert echter alles. Ze zijn zielsverwanten, maar waarom ziet hij dat niet? Om zichtbaar te worden verft Maren haar haren, doet ze nieuwe kleding aan en maakt ze een Facebookaccount aan onder de naam Lila. Als Ole haar vriendschapsverzoek accepteert, verandert haar hele wereld.

Zwaartekracht is een young adultboek zoals er niet veel zijn. Het is op een geheel eigen wijze geschreven en heeft soms plotwendingen die je niet ziet aankomen. Maren is ook een hoofdpersonage wat je niet vaak tegenkomt. Ze wil het liefst onzichtbaar zijn, zich verstoppen onder de haren die ze tot aan haar billen heeft laten groeien en vermijdt contact met haar leeftijdsgenootjes. Daarnaast is ze continue in gedachten, ze is heel filosofisch ingesteld en denkt veel na over de wereld, haar zielverwant Ole en hoe zij is.

Ondanks het feit dat het boek anders is dan de meeste young adultboeken is het wel een fijn boek om te lezen. De schrijfstijl van Iris Boter is heel eigen, maar wel erg fijn en prettig om te lezen. Het boek leest erg vlot en snel, waardoor ik hem al uit had voordat ik er erg in had. Het thema van het boek is ook erg goed gekozen. Catfishing, je voordoen als iemand anders op het internet, is echt iets van deze tijd en erg actueel. De sfeer en locatie van het boek is ook erg goed gekozen, de stad Oslo is een perfecte omgeving voor Maren en haar gedachtewereld.

Zwaartekracht is een fijn young adultboek om te lezen. Heel erg eigen, maar wel prettig om te lezen met een thema dat heel erg past bij deze tijd. Wie fan is van de typische meisjesachtige young adultboeken, moet niet aankloppen bij dit boek. Deze is meer geschreven voor de iets ruimdenkende types, die graag een goed verhaal lezen en erover nadenken. Daar sluit dit boek fantastisch bij aan.

Tekst: Yolande Tump

Bestel direct bij Bruna

Lees ook:ik, Lente – Voert je ademloos mee
Lees ook:Elizabeth George schrijft Young Adultreeks
Lees ook:CEO’s onthullen succesformule persoonlijk leiderschap
Lees ook:Portretten van nieuwetijdskinderen en hun ouders
Lees ook:Gerie Smits indrukwekkend verhaal over nieuwjaarsbrand in Volendam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.