Leven na leven – Uniek in zijn thema

“Stel nu eens dat we de kans kregen om het telkens weer opnieuw te doen”, zei Teddy, “tot we het uiteindelijk goed deden.” Een passage uit het boek Leven na leven, het nieuwe boek van Kate Atkinson dat in september uitkomt. In het boek krijgt hoofdpersonage Ursula die kans. Om haar leven telkens opnieuw te beleven. Blogger Yolande Tump las het boek voor Boekenblog.

Bankiersdochter Ursula wordt op een sneeuwachtige avond in 1910 dood geboren in een huis op het platteland van Engeland. Diezelfde nacht ademt het pasgeboren meisje voor het eerst nadat ze is gered door de doktor. Ursula krijgt een tweede kans, en een derde. Keer op keer valt de duisternis voor haar in. Op haar vierde, op haar vijfde en ga zo maar door. Maar ze krijgt elke keer een nieuwe kans, tot ze uiteindelijk haar leven goed kan leiden.

De schrijfstijl van Atkinson is op zijn zachts meeslepend te noemen. Haar schrijfstijl trekt je echt het verhaal in en laat je ook niet snel meer los. Ursula, het eigenaardige meisje dat steeds dood gaat en haar leven opnieuw mag beginnen, begint op je in te groeien terwijl ze elke keer haar fouten mag herstellen. Het meisje krijgt veel te verduren in haar volwassenen leven en je hoopt diep van binnen dat ze uiteindelijk haar leven echt goed zal leiden.

Het hele boek lang nemen de verhaallijnen nieuwe en soms ook aparte wendingen. Ursula neemt telkens andere keuzes om haar leven te leiden en zo eindigt ze op verschillende plekken. De meest eigenaardige is als ze zich opeens in Duitsland bevindt, midden in de oorlog en vanaf dat moment wordt het boek minder. Het verhaal wordt steeds ongeloofwaardiger en neemt een aparte wending later in het boek.

Ondanks de rare wending op het einde, is Leven na leven wel een fijn boek om te lezen. Niet vergelijkbaar met andere boeken, uniek in zijn thema en door de prachtige schrijfstijl van Atkinson fijn om te lezen. Voor de ruimdenkende lezer is het boek ook absoluut een aanrader. Om het te lezen moet je namelijk al je ideeën over leven en dood laten varen en je mee laten slepen door het unieke verhaal van Ursula. Alleen dan kan je de schoonheid ervan inzien.

Tekst: Yolande Tump

Bestel direct bij Bruna

Lees ook:Onvergetelijk verhaal in de stijl van David Mitchell
Lees ook:Marleen Janssen: ‘Stel dat je 34 levens hebt (of nog meer)’
Lees ook:Maak kans op De bruiloft van Sophie King
Lees ook:Maria Mosterd verzon verhaal volgens Henk Jan Korterink
Lees ook:Voorproefje: John Grisham – De wettelozen

Eén reactie op “Leven na leven – Uniek in zijn thema

  1. Mieke Schepens

    Mooie recensie. Graag gelezen, Yolande. Ik heb ook enorm van het boek genoten.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.