Onduidelijk lot voor personage Pia uit Robin Cook’s Nano

De schrijver van medische thrillers flikt het hem weer met Nano deze maand. De nieuwe Robin Cook is verschenen, en kon voor Boekenblog niet onopgemerkt blijven. Als liefhebber van thrillers, las auteur Saskia Boree een exemplaar van dit medische, maar bizarre verhaal.

Studente in geneeskunde Pia Grazdani neemt een baan aan bij Nano, een bedrijf dat een gigantisch budget voor nanotechnologie heeft. De man achter dit bedrijf, Zachary Berman, getrouwd, maar constant op vrouwenjacht, maakt haar al snel het hof. Dit tot grote ergernis van George Wilson, een man die Pia kent van haar vorige avontuur. (Doodsakte, red.)

Pia zit zelf niet zo te springen om de advances van Zachary, maar wanneer haar baas haar uitnodigt voor een etentje samen met George, gaat ze dan toch, omdat ze zo haar redenen heeft, overstag. Pia wil namelijk het fijne weten van die dode Chinese hardloper, die ook voor Nano scheen te werken. Het is al vreemd genoeg dat Pia een dode man aantrof op het terrein van Nano, maar het vreemdst is toch wel dat die man wonderbaarlijk genoeg weer tot leven kwam. In het ziekenhuis waar deze man werd opgenomen, ontmoet Pia Paul Caldwell, een dienstdoende dokter. Nog voordat er een fatsoenlijk onderzoek naar de man start, verschijnt Mariel Spallek, Pia’s directe baas van haar afdeling met een zwaarbewapend team. Met veel trammelant wordt de Chinese man meegenomen.

Wanneer Berman gedurende het etentje tegen Pia benadrukt dat sommige gedeeltes binnen Nano niet voor ieders ogen bestemd is, besluit Pia zelf op onderzoek uit te gaan. Op slinkse wijze maakt ze een nieuwe afspraak met haar baas, die dat natuurlijk niet af kan slaan. Gedurende dit afspraakje drogeert ze hem, zodat ze vrijelijk op onderzoek uit kan gaan in zijn huis. Ze vind echter niets verdachts of bijzonders. Na deze gebeurtenissen wordt er weer een man van Aziatische afkomst dood aangetroffen, een wielrenner dit keer. Nog voordat er een ambulance arriveerd, wordt deze man wederom door een team van Nano onderschept. Dat is voor Pia het moment om weer een bezoekje aan het huis van Zachary Berman te brengen, dit keer om een foto van zijn ogen te maken, zodat zij de oogscanners kan passeren, die het geheim van Nano verbergen. Na een risicovolle inbraak bij Nano, wordt Pia nog voordat ze de schokkende waarheid aan Paul Caldwell kan vertellen, onderschept door Zachary Berman en zijn assistente Whitney Jones. Ze wordt genadeloos ontvoerd…

Robin Cook introduceerde met zijn debuut Coma het genre medische thriller, en domineert nog steeds dit genre door medische feiten en fictie met elkaar in verbinding te brengen. Hierin is hij met Nano wederom geslaagd. Er gebeurt iets met personage Pia, maar het wordt de lezer niet echt duidelijk of zij het avontuur overleefd. Wat er met Zachary Berman gebeurt wordt meer dan duidelijk in de laatste bladzijden. De indruk wordt gewekt dat Pia Grazdani wederom in een ander avontuur zal opduiken…

Bestel direct bij Bruna

Tekst: Saskia Boree

Lees ook:Wat gebeurt er als Wall Street zich op medische wereld stort
Lees ook:Kendra Wilkinson schrijft autobiografie
Lees ook:Jacques Vriens en Femke Wolthuis maken familiemusical
Lees ook:Thuisdokter voor Dummies
Lees ook:Het onsterfelijke leven van Henrietta Lacks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.