Origineel onderwerp Jason Mott’s debuut De Teruggekeerden

Pas op 27 augustus komt zijn debuut wereldwijd uit. Er werd al gevochten om het ongecorrigeerde manuscript door verschillende televisie maatschappijen. Uiteindelijk kwam het boek van Jason Mott De Teruggekeerden in handen van Brad Pitt’s productiemaatschappij. Aan auteur Saskia Boree de eer om alvast zowel e-book en paperback van dit boek voor Boekenblog te lezen.

Jacob, de achtjarige zoon van Lucille en Harold Hardgrave verdronk op een mooie dag in augustus 1966. Vijftig jaar later staat hij levend en zonder enige kleerscheuren weer voor de deur van het, inmiddels op leeftijd geworden, echtpaar. Vergezeld door ‘de man van Het Bureau’ want het jongetje is nog steeds even oud als op de dag dat hij verdronk. Al snel duiken er overal in de wereld gestorven mensen op. Sommigen ruw vermoord, anderen een natuurlijke dood gestorven. Al deze Teruggekeerde mensen hebben voedsel en onderdak nodig, en al snel genoeg voelen de mensen die nog in leven zijn zich bedreigd door de Teruggekeerden.

In het stadje waar Lucille en Harold zich herenigd hebben met hun lang verloren zoon worden vrienden al snel vijanden van elkaar, en is de gemeenschap op een gegeven moment zo erg ontwricht, dat de Teruggekeerden in het schoolgebouw als beesten worden opgesloten. Wanneer Harold samen met zijn zoon een ommetje maakt, stuit hij op een groepje soldaten, die niet alleen zijn zoon Jacob, maar ook Harold zonder duidelijke reden in het kamp van de Teruggekeerden opsluit.

Een aantal van de nog levende mensen draaien door, waaronder de met borden en leuzen protesterende Fred Green en zijn maten voor het schoolgebouw. Niemand weet wat deze aanstichter echt van plan is wanneer hij één van zijn vrienden, Marvin Parker, traangas laat spuiten, en met een gasmasker middenin de menigte laat rondlopen. De aanvoerende leider zelf is uiteraard gevlogen. Naast dit incident laat ook Lucille zich niets meer opleggen. Met een geladen pistool, dat eigendom is van haar man Harold, vertrekt ze op hoge schoenen in de richting waar de Teruggekeerden zijn opgesloten…

Jason Mott heeft literatuur gestudeerd aan de University of North Carolina, en zijn gedichten werden in diverse literaire tijdschriften en dichtbundels gepubliceerd. Met zijn debuut ‘De Teruggekeerden‘ trekt hij de lezer op een vakkundige manier het boek in. Voor je het weet ben je dan ook zo honderd bladzijden verder. Er zitten veel dialogen in die het verhaal zo vlot maken, waardoor je niet anders kan dan de woorden door je heen laten gaan. Mott heeft voor een origineel onderwerp gekozen, waarbij je je blijft afvragen wat jijzelf zou doen wanneer een lang verloren geliefde terug zou keren. Een aangrijpend boek met een bizarre plot. De Teruggekeerden moet je in één adem uitlezen en jezelf vragen blijven stellen om het algehele verhaal tot je door te laten dringen.

Tekst: Saskia Boree

Bestel direct bij Bruna

Lees ook:Win! De intrigant van Patricia Snel @boekenblog
Lees ook:De goede vader van Noah Hawley
Lees ook:Wanneer levens beheerst worden in Enders
Lees ook:Handige app van wijnschrijver Harold Hamersma
Lees ook:Onzichtbaar: nieuwste thriller Deon Meyer

Eén reactie op “Origineel onderwerp Jason Mott’s debuut De Teruggekeerden

  1. Mieke Schepens

    Mooie recensie. Ook ik heb het boek al mogen lezen en vond het geweldig!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.