ik, Lente – Voert je ademloos mee

Een boek in gedichtvorm. Je komt ze niet vaak tegen in de winkel. Sterker nog, schrijver Jelte van der Kooi heeft als eerste Nederlander een heel boek geschreven in gedichtvorm. Blogger Yolande Tump las het poëtische boek.

‘ik, Lente’ is het boek over het 16-jarige meisje Lente, die woont in Bankschroef. Een klein beknellend dorp waar over iedereen wordt gepraat. Haar moeder, Zwaan, drinkt volgens de dorpelingen uit de bron van zotheid. Op een dag vertelt Zwaan dat ze niet lang meer te leven heeft, ze is terminaal ziek. In de laatste momenten van haar moeder komt Lente meer te weten over het dorp, haar moeder en haar eigen verleden.

In het begin is het lezen in gedichtvorm erg wennen. Je moet eerst het ritme vinden waarin wordt geschreven. Zodra je die hebt gevonden, vlieg je echter door de pagina’s heen. Het boek is vlot geschreven en leest gemakkelijk. De schrijfstijl is ook erg prettig, net als de gedichtvorm waarin is geschreven. Eigenlijk leest het bijna hetzelfde als een roman, alleen dan poëtischer en in de vorm van een gedicht.

Tegelijkertijd moet je wel oppassen dat je niet te vlot leest. Om dit boek goed te begrijpen, moet je namelijk tussen de regels doorlezen om alles te begrijpen. Het boek heeft een mysterieuze toon over zich. Je krijgt naarmate je verder leest, steeds meer informatie over de karakters, maar ze blijven desalniettemin heel mysterieus. Dat is echter wel fijn. Het zorgt er extra voor dat het boek poëtisch is en het houdt je nieuwsgierigheid hoog.

De karakters zijn erg goed beschreven. Je komt niet alles over ze te weten als je het boek leest, maar dat is eigenlijk wel fijn. Je vraagt je vaak af wat ze hierna gaan doen en wat ze gaan zeggen. Dat houd je nieuwsgierig en fris. Hoewel je niet veel te weten komt over ze, leef je wel met ze mee. Je voelt mee met de 16-jarige Lente en kan je goed in haar verplaatsen, hoewel ze erg poëtisch is met haar gedachten.

Tijdens het lezen zelf beland je door de gedichtvorm in een soort roes. Je vliegt letterlijk over de pagina’s, terwijl je tegelijkertijd ook tussen de regels door probeert te lezen. Op een gegeven moment voelt het boek aan als een echt boek, omdat je wilt weten hoe het verder gaat en het absoluut niet kan wegleggen voor je het vervolg weet. De verhaallijn is ook erg interessant en boeiend, waardoor je al snel niet anders kan dan je ademloos mee te laten voeren in de belevingswereld van Lente.

Tekst: Yolande Tump

Bestel direct bij Bruna

Lees ook:Het geweldig humoristische boek van Daphne Deckers
Lees ook:Verse novel: literatuur voor op je smartphone
Lees ook:Boy: een ontroerend en zeer aangrijpend boek
Lees ook:‘Verkikkerd’: hardop lachen gegarandeerd
Lees ook:Daten met een wekker in de hand…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.