Zelfportretten Heleen van Royen onder de hamer

Schrijfster Heleen van Royen laat de komende weken een aantal van haar veelbesproken fotografische zelfportretten veilen. De door Van Royen gesigneerde foto’s zullen worden geveild op de wekelijkse kunstfotografieveiling van online veilinghuis Catawiki. Het veilen van de foto’s valt samen met de expositie ‘Heleen van Royen: Selfmade’ in het Letterkundig Museum, waar meer dan 200 zelfportretten van Heleen worden tentoongesteld. De eerste foto waarop vanaf vandaag geboden kan worden is een melancholieke naaktfoto van Heleen die ze van zichzelf maakte in de badkamer van lingerieontwerpster Marlies Dekkers, nadat ze daar de nacht had doorgebracht.

Heleen van Royen maakte de afgelopen jaren op obsessieve wijze foto’s van zichzelf. Ze gebruikte haar mobiel, een webcam en spiegels om haar stemming, lichaam en seksualiteit vast te leggen. Het grootste deel van de tentoongestelde en op Catawiki geveilde beelden is nooit op Twitter of Facebook verschenen. Over de achtergrond van de foto’s vertelt Van Royen: “Ik heb veel plezier gehad in het maken ervan. Een aantal heb ik geschoten op verzoek van een minnaar op afstand. Zonder dat ik er erg in had, werden het er steeds meer. Ik was een verzameling aan het aanleggen. Een goede vriendin, documentairemaakster, vond dat ik er iets mee moest doen. Zij noemt het: “De achterkant van Facebook” en vindt het fascinerende, kwetsbare foto’s, juist in een tijd dat iedereen zich van zijn mooiste en zonnigste kant laat zien.”

Belangstelling
Veilingmeester Eddie Marsman van Catawiki, die 20 jaar fotorecensent van de NRC is geweest, verwacht veel belangstelling voor de foto’s. “Ik ben heel benieuwd wie er gaan bieden. Zijn het haar fans en lezers of juist de serieuze kunstfotografie verzamelaars.” Fotojournalist Hans Aarsman zei over de foto’s: “Iets minder vooringenomenheid, iets meer fantasie en je kunt deze foto’s zien als strijd. De strijd van een vrouw die nietsontziend wil zijn. Niet ten koste van anderen, hoogstens te koste van zichzelf. Ze toont zichzelf zoals ze is, een vrouw van 49. Is dat goed? Schieten we daar iets mee op? Weet ik niet. Dapper is het zeker.”

De komende zeventien weken zal elke week een gesigneerd zelfportret uit de expositie ‘Selfmade’ op Catawiki worden geveild. De veiling is te bekijken via: www.catawiki.nl/heleen.

Lees ook:Heleen van Royen presenteert zomerboek
Lees ook:Bekijk 24 Uur Met Heleen van Royen
Lees ook:Wie wordt de nieuwe co-auteur van Heleen van Royen?
Lees ook:Vulpen van Heleen van Royen gevonden?
Lees ook:Tweet Heleen van Royen reden om Billenblog te starten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.