Tv-presentatoren sporten hun stress eruit

Nederlandse tv-presentatoren sporten om uit de greep van de stress te blijven. Mariëlle Tweebeeke, Rick Nieman, Twan Huys, Matthijs van Nieuwkerk, Paul Witteman: ze sporten allemaal om fit te blijven en ze leven sober, drinken weinig en gaan op tijd naar bed. Dat blijkt uit de interviews in het boek ‘Presenteren’ dat maandag verschijnt, en dat aan de hand van ervaringen van vijftien top-presentatoren laat zien hoe je een optimale presentatie geeft. Een goede voorbereiding blijkt cruciaal.

Tv-presentatoren doen er alles aan om fit te zijn en te blijven. Velen beschouwen stress als hun grootste vijand. Zo heeft Rick Nieman lang last gehad van stress-aanvallen. “Verhoogde hartslag, beetje dichtgeknepen keel, natte handjes. En als het ernstig is, beginnen de letters te dansen. Soms is het overconcentratie, een soort bewustzijnsvernauwing. Het heeft een aantal jaren geduurd voor ik mijn stress kon erkennen. Ik vond het niks voor mij.”

Eva Jinek onthult dat ze voor de live-uitzending rond de Amerikaanse verkiezingen in 2009 van de spanning heeft zitten huilen op weg naar locatie. “Ik kon gelukkig nog wel om mezelf lachen en zei: ‘Als ik eenmaal ben opgemaakt, huil ik niet meer. Mijn stress is een soort stoomketel en het enige wat mij helpt is dat tegen iemand te zeggen.’” Vroeger werd ze vaak vuurrood vertelt ze. “Nu denk ik: laat maar komen. Schmink het weg of trek iets aan waardoor je het niet ziet.”

Paul Witteman vergelijkt presentatie-angst met hoogtevrees. “Waar ik trouwens ook lang last van heb gehad.” Tijdens zijn eerste jaren als tv-interviewer bleek Witteman een totale miskleun, erkent hij. “Tijdens de presentatie kwamen er zinnen uit mijn mond waar niemand een touw aan kon vastknopen,” zo zenuwachtig was Witteman. Anno 2012 leeft Witteman sober en vooral, maakt hij ‘nooit ruzie’. “Zodra zich ook maar een lichte ergernis voordoet, denk ik: ‘daar ga ik me niet mee bemoeien.’ Of dat mooi is weet ik niet, want Jeroen (Pauw) vindt me bijvoorbeeld iets te slap.” Jeroen Pauw op zijn beurt herinnert zich vooral nog zijn paniekdromen uit zijn tijd als beginnend ANP-nieuwslezer.

Matthijs van Nieuwkerk spreekt van een ‘wake-up call’ die hij eind vorig jaar kreeg, toen hij tijdens de uitzending van De Wereld Draait Door onwel werd en Jan Mulder de presentatie een aantal minuten moest overnemen. Van Nieuwkerk: “Te veel stress. Het liep tegen Kerst, dan komt de voorbereiding van de Top 2000 erbij, ik was met de Vara moeizaam in overleg over mijn contract en pats! Geen lucht meer, op, dank u. Sindsdien leef ik nóg soberder en regelmatiger.” Zo slaapt hij elke dag een half uurtje voor de uitzending om er ‘helemaal klaar voor te zijn’ en heeft hij zijn vaste rituelen vóór de uitzending: “Een bakje soep in plaats van een hele maaltijd, altijd een glaasje Fanta en altijd Aretha Franklin als muziek.”

Twan Huys ging vroeger met knikkende knieën naar de studio, maar heeft als presentator van Nieuwsuur nergens meer last van. “Hoe groter de rotzooi, hoe heerlijker ik het vind. Ik vind het leuk als mensen om mij heen onzeker worden en chaotisch, want dan word ik totaal rustig.” Alleen College Tour vermoeit hem buitengewoon. “Na anderhalf uur kun je mij wegdragen.”

Over de auteurs
Maritte Braspenning traint in haar eigen studio tv-presentatoren en de top van bestuurlijk en ondernemend Nederland voor hun publieke optredens. Jolanda aan de Stegge schrijft voor publiekstijdschriften en vakbladen, voor maatschappelijke organisaties en ministeries, bedrijven en reclamebureaus.

Bestel direct bij Bruna

Lees ook:Presentatoren beoordelen elkaar in nieuw boek
Lees ook:Prem: ‘Ik ben de allerbeste presentator’
Lees ook:Joost Zwagerman niet meer als vaste gast in DWDD
Lees ook:Harold Hamersma maakt wijnreis door zijn lichaam
Lees ook:Herman Brusselmans niet meer op televisie en radio

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.