Antoine de Kom wint VSB Poëzieprijs 2014

Antoine de Kom heeft met zijn bundel ‘Ritmisch zonder string’ de de VSB Poëzieprijs 2014 gewonnen. Tijdens een feestelijke avond in het Stadhuis van Rotterdam ontving De Kom de prijs zojuist uit handen van burgemeester en juryvoorzitter Ahmed Aboutaleb. Aan de prijs is een geldbedrag van 25.000 euro verbonden en een glaskunstwerk van kunstenares Maria Roosen. Ook de dichters Maria Barnas, F. van Dixhoorn, Micha Hamel en Miriam Van Hee maakten kans op de prijs.

De jury was unaniem in het aanwijzen van Antoine de Kom als winnaar. “Door een zintuiglijke en krachtige beeldtaal, vermengd met slang en folklore, worden in ‘Ritmisch zonder string’ vele werelden welhaast tastbaar.” Lovend spreekt de jury over De Koms diep verankerde engagement waarin gelukkig ook plaats is voor spot waar het de rol van de dichter betreft. “Zijn voortdurende gevecht met zinsbouw en grammatica geeft zijn taal spanning, vaart en energie.” In ‘Ritmisch zonder string’ klinkt een nieuw geluid waar grote behoefte aan is: “Dit is poëzie die erbij gebaat is zichtbaar te zijn in de wereld en veel wereld binnen brengt, deze poëzie verdient een wereldse beloning”, aldus de jury.

De jury bestaande uit Saskia de Jong, Hilde Keteleer, Joep Leerssen, Jan Rock en Ahmed Aboutaleb, nomineerden in november vijf van de in totaal 115 bundels die allen tussen 1 september 2012 en 31 augustus 2013 verschenen. Uit alle ingezonden bundels koos juryvoorzitter Ahmed Aboutaleb zijn 100 favoriete gedichten voor de bloemlezing ‘De 100 beste gedichten’. De uitgave van De Arbeiderspers en Stichting VSB Poëzieprijs is tijdens de uitreiking gepresenteerd en is vanaf vandaag verkrijgbaar in de boekhandel.

Bestel direct bij Bruna

Lees ook:Genomineerden VSB Poëzieprijs 2011 bekend
Lees ook:Ester Naomi Perquin wint VSB Poëzieprijs 2013
Lees ook:VSB Poëzieprijs voor Armando
Lees ook:Genomineerden VSB Poëzieprijs 2013
Lees ook:Maria Barnas krijgt de J.C. Bloemprijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.