Gouden Penseel 2013 voor Sylvia Weve

Het Gouden Penseel 2013 is gewonnen door illustrator Sylvia Weve. Zij ontving de onderscheiding vanavond in het Rijksmuseum voor haar illustraties in het boek ‘Aan de kant, ik ben je oma niet!’ (Uitgeverij Gottmer), geschreven door Bette Westera. Het Gulden Palet, de bekroning voor het werk van een buitenlandse illustrator, werd uitgereikt aan Tom Schamp voor Het leukste abc ter wereld (Uitgeverij Lannoo).

Aansluitend werd de tentoonstelling Penselen in het Rijksmuseum geopend. Tot en met 10 december 2013 zijn hier de originele prenten te zien van de winnaars van de Penselen, de Paletten en de Vlag en Wimpels. Penselen in het Rijksmuseum is een jaarlijkse samenwerking tussen het Rijksmuseum en de Kinderboekenweek, die dit jaar plaatsvindt van 2 t/m zondag 13 oktober. Doel is prentenboekillustraties een eigen platform te bieden en kinderen naar kunst te leren kijken met behulp van de illustraties die zij kennen uit hun eigen kinderboeken.

Aan de kant, ik ben je oma niet!‘ bevestigt de kracht van het papieren boek: er is geen betere vorm denkbaar om deze illustraties tot hun recht te laten komen. De vormen zijn helder én mysterieus, speels én experimenteel, herkenbaar én meerduidig – en daardoor bijzonder inspirerend’, aldus de jury. Over ‘Het leukste abc ter wereld‘ zegt het juryrapport: ‘Tom Schamp laat je zien wat je eerder nooit zag, maar vanaf nu beslist niet meer kunt wegdenken. De begeleidende tekst bij de laatste letter van het alfabet luidt toepasselijk: “Zoveel onzin zag ik zelden” – maar wát een geestige, spannend uitgevoerde, originele onzin!’

Al eerder, op de Midzomer Kinderboekenborrel, ontving Charlotte Dematons voor ‘Nederland’ (Uitgeverij Lemniscaat) een Zilveren Penseel en Gerda Dendooven voor ‘Takkenkind’ (Em. Querido’s Uitgeverij) een Zilveren Palet. De Vlag en Wimpels gingen toen naar ‘Meneertje Streepjespyjama in New York’ van Frédérique Bertrand, auteur Michaël Leblond (Clavis), ‘Buurman leest een boek’ van Koen Van Biesen (De Eenhoorn) en’ Vriendjes’ van Mies van Hout (Lemniscaat).

Dinsdagavond 1 oktober wordt de 59ste Kinderboekenweek, met het motto Klaar voor de start! geopend met het Kinderboekenbal. Aldaar wordt ook de Gouden Griffel bekendgemaakt en uitgereikt. Harmen van Straaten heeft het Kinderboekenweekgeschenk Je bent super.Jan! geschreven. Het wordt bij aankoop van meer dan ? 10,- aan kinderboeken door de boekwinkel cadeau gedaan aan haar klanten. Loes Riphagen is de maker van het Prentenboek Zzz, dat vanaf 2 oktober voor ? 5,- te koop is.

Lees ook:Sieb Posthuma wint Gouden Penseel voor Een vijver vol inkt
Lees ook:Gouden Griffel 2010 voor Daan Remmerts de Vries
Lees ook:Gouden Penseel 2010 voor vader en dochter Tolman
Lees ook:Gouden Penseel voor Marije en Ronald Tolman
Lees ook:Kinderboekenweek 2011 draait om heldenmoed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.