Gouden Boekenuil ’12 David Pefko; lezersprijs Stephan Enter

David Pefko heeft de Gouden Boekenuil gewonnen. Dit is de belangrijkste literaire prijs in Vlaanderen. Zijn roman ‘Het voorseizoen’ wordt als beste Nederlandstalige literaire werk van 2011 bekroond. Pefko ontvangt 25.000 euro en een kunstwerk van Philip Aguirre. De keuze van de 100-koppige Lezersjury viel op ‘Grip’ van Stephan Enter. Deze Prijs van de Lezersjury levert Enter 2.500 euro op en een pen van Montblanc. Juryvoorzitters Phara de Aguirre en Lies Lefever reikten de prijzen uit in de Handelsbeurs in Gent.

De vakjury van de Gouden Boekenuil 2012 bestond uit recensenten Wim Brands, Elsbeth Etty, Marc Reynebeau, Roderik Six en Frederick Vandromme, onder leiding van voorzitter Phara de Aguirre. Samen lazen ze 219 romans, literaire biografieën en literaire essays.

Uit het juryverslag van de vakjury: “Eén boek in het bijzonder sleepte ons bij het nekvel mee tot in de diepe krochten van de ziel, tot aan de rand van de wereld. Meedogenloos toont het de naakte mens, verteerd door gebrek aan liefde, hunkerend naar dat beetje genegenheid.
Het hoofdpersonage van het bekroonde boek is een eenzame dwaalgast maar ook een kwetsbare mens van vlees en bloed die verstrikt raakt in een web van gebeurtenissen. De mens rijdt rondjes, geraakt niet waar hij zou willen zijn. Met zin voor detail, met gevoel voor ritme en met ruimte voor slapstick creëert de auteur een leven dat we niet willen leiden, een mens die we niet willen zijn maar toch pijnlijk herkenbaar. Het boek is een genadeloze analyse van de tijdsgeest, ijzingwekkend spannend en vlijmscherp neergezet in een zinderende stijl.”

Onder leiding van juryvoorzitter Lies Lefever lazen de 100 lezers van de Lezersjury de 5 titels van de shortlist en discussieerden erover op het online Lezersforum. Zij kozen overtuigend voor de roman ‘Grip’ van Stephan Enter (Uitgeverij Van Oorschot). Enter ontvangt 2.500 euro en een pen van Montblanc.

“De winnaar van de Prijs van de Lezersjury schetst het psychologische portret van mensen die de vriendschapspuzzel opnieuw proberen te leggen. Het klassieke, maar melodieus gecomponeerde verhaal laat zich lezen in poëtische, meanderende zinnen. Onze winnaar is een grootse taalvirtuoos. Je voelt je meedeinen op de cadans van een trein terwijl schitterend beschreven vergezichten de herinneringen aan vroeger stuk voor stuk op hun plaats laten vallen. Wie eerder gemaakte keuzes in het eigen leven in een ander daglicht wil plaatsen, moet volgens mijn Lezersjury deze roman lezen, en vooral ook herlezen. Want daar vraagt het om. Kortom, een meesterlijke roman.”

Bestel direct bij Bruna


Bestel direct bij Bruna

Lees ook:Longlist Gouden Boekenuil bekend
Lees ook:Gouden Boekenuil zoekt Vlaamse lezers
Lees ook:Friedl’ Lesage is nieuwe voorzitter Gouden Boekenuil 2013
Lees ook:Brouwers, Enter, Koch, Pefko en Verhulst genomineerd
Lees ook:De vijf kanshebbers op de Gouden Boekenuil 2013

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.