Best Vormgegeven Boeken 2012: zeventien winnaars

De prijs voor De Best Vormgegeven Boeken en de Publieksprijs voor het Beste Boekomslag zijn gisteren uitgereikt. Met deze prijzen worden de schijnwerpers gericht op de nauwelijks te overschatten rol van de boekontwerper. Deze grafisch ontwerpers zorgen voor een betekenisvolle eenheid tussen vorm en inhoud, tussen tekst en ontwerp.

Jurylid Koen Brams verwoordt het zo: “Met de Best Vormgegeven Boeken worden de spots gericht op de nauwelijks te overschatten rol van de boekontwerper. Welke keuzes heeft de vormgever gemaakt? Welk papier? Welke letter? Welke bindwijze? Hard- of softcover? Beeld of geen beeld op de cover? Hoe zijn al deze – en nog veel andere – keuzes bovendien op elkaar betrokken zodat een betekenisvolle eenheid tussen vorm en inhoud, tussen tekst en ontwerp tot stand is gekomen? Streng maar rechtvaardig heeft de jury van de Best Vormgegeven Boeken de antwoorden van de ontwerpers op deze vragen pogen te beoordelen, op zoek naar de boeken die terecht niet meer van het netvlies te branden zijn.”

17 bekroningen door de vakjury
In elf categorieën kon de vakjury telkens maximum drie verschillende titels bekronen. In twee categorieën werd dit jaar geen prijs uitgereikt – Schoolboeken en E-books. In totaal werden 17 boeken en 36 winnaars bekroond – de vormgever en de uitgever van het winnende boek delen de eer. Zij kregen een trofee overhandigd die ontworpen werd door Stan Van Steendam.
De vakjury bestond dit jaar uit Jan Hoet (voorzitter), Koen Brams, Geoffrey Brusatto, Jan De Boer, Sara De Bondt, Bernadette De Loose en Tom Tosseyn.

Overzicht van de winnaars:

Lees ook:Wat is de mooiste boekcover van het jaar?
Lees ook:Beste boekomslagen van België
Lees ook:Wie heeft mooiste boekomslag ontworpen?
Lees ook:Zes boeken genomineerd voor Kookboek van het Jaar
Lees ook:Leo Blokhuis ontvangt eerste Gouden Tulp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.