Joke van Leeuwen bekroond met de Gouden Ganzenveer 2010

Vanmiddag heeft auteur, illustrator en performer Joke van Leeuwen de Gouden Ganzenveer 2010 in ontvangst genomen in Amsterdam. De Academie De Gouden Ganzenveer beschouwt Van Leeuwen ‘als een veelzijdig kunstenaar die een belangrijke bijdrage levert aan het geschreven woord. […] In haar werk wordt zowel de wijsheid van het kind als het kind in de volwassene aangesproken.’

De Gouden Ganzenveer is een culturele prijs die jaarlijks wordt toegekend aan een persoon of instituut vanwege zijn of haar grote betekenis voor het geschreven en gedrukte woord in Nederland. De prijs bestaat uit een ganzenveer van goud en een jaar buitengewoon lidmaatschap van de Academie. In de loop van het jaar verschijnt een speciale uitgave die de verdiensten van de laureaat boekstaaft.

Joke van Leeuwen (Den Haag, 1952) is bijzonder veelzijdig: behalve proza voor kinderen en volwassenen, schrijft ze poëzie, is ze illustrator, maakt ze theaterprogramma’s en treedt ze op als performer. In 1978 won ze op het Camarettenfestival alle prijzen en ze trad jarenlang op in het officiële cabaretcircuit. Haar boeken, waarin ze tekst en beeld op een geheel eigen wijze combineert, worden in veel landen vertaald en zijn veelvuldig bekroond. Ze ontving vele prijzen, waaronder de Theo Thijssenprijs voor haar kinderboekenoeuvre. Met haar eerste dichtbundel, ‘Laatste lezers’ (1994), won ze de C. Buddingh’-prijs. Na de roman ‘Vrije vormen’ (2002) publiceerde ze in 2009 ‘Alles nieuw’. Deze lovend ontvangen roman stond op de longlist van de Libris Literatuur Prijs en werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs.

Bestel direct bij Bruna

Lees ook:Joke van Leeuwen krijgt Gouden Ganzenveer 2010
Lees ook:Gouden Ganzenveer 2013 voor Ramsey Nasr
Lees ook:Gouden Ganzenveer 2009 voor Adriaan van Dis
Lees ook:Hoera voor Joost Zwagerman
Lees ook:Annejet van der Zijl krijgt Gouden Ganzenveer 2012

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.