Jonge ontwerper plaatst Oeroeg in deze tijd

De ontwerpwedstrijd Nederland Leest, Nederland Onwerpt is dit jaar gewonnen door Marjolein van Damme. In de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) nam zij de prijs in ontvangst uit handen van juryvoorzitter Ron van Roon. Nederland Leest, Nederland Ontwerpt roept lezers op hun eigen omslag te ontwerpen voor het boek dat centraal staat in de campagne Nederland Leest. Dit jaar is dat het boek ‘Oeroeg’ (1948), het romandebuut van Hella S. Haasse. De prijs bestaat uit vijf genummerde exemplaren van ‘Oeroeg’ met het winnende ontwerp als omslag. Marjolein van Damme is 24 jaar en studeert aan de Academie voor Beeldende Vorming in Amsterdam. Nederland Leest, Nederland Ontwerpt, is een initiatief van de Stichting CPNB in samenwerking met Premsela – Dutch Platform for Design and Fashion en Stichting De Best Verzorgde Boeken.

De jury, bestaande uit Ron van Roon (grafisch ontwerper van onder andere de omslag van ‘Tirza’),  Dingeman Kuilman (directeur van Premsela – Dutch Platform for Design and Fashion) en Marlies Visser (grafisch ontwerper), over het winnende omslag: ‘Steeds opnieuw werden we naar het beeld toegetrokken. En dat met enkel zwart-wit. Ook conceptueel is dit een heel sterk omslag. Het gaat over identiteit – en daarmee is ‘Oeroeg’ effectief naar onze tijd toe gebracht.’ Voor de ontwerpwedstrijd werden dit jaar 237 omslagontwerpen ingestuurd. Dat is 29% meer dan vorig jaar. De jury heeft 22 ontwerpen genomineerd, waarvan drie eervolle vermeldingen. De genomineerde ontwerpen worden vanaf donderdag 19 november t/m zondag 3 januari 2010 in de OBA geëxposeerd. Op www.nederlandleest.nl zijn alle ingestuurde ontwerpen te zien.

(Persbericht: Stichtin CPNB

Lees ook:18-jarige studente wint Nederland Leest ontwerpwedstrijd
Lees ook:Eenmalige Oeroeg-voorstelling vormt slot Nederland Leest
Lees ook:Oeroeg van Hella S. Haasse gekozen voor Nederland Leest 2009
Lees ook:Willem Nijholt schrijft Lofrede op ‘Oeroeg’
Lees ook:Bekende Nederlanders lezen Oeroeg voor (TV-tip)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.