NS Publieksprijs voor Het diner van Herman Koch

De verkiezing voor de NS Publieksprijs voor het Nederlandse Boek 2009 is met 24,89% van de stemmen gewonnen door ‘Het diner’ van Herman Koch. In totaal brachten 34.786 mensen een stem uit. Herman Koch kreeg de NS Publieksprijs vandaag uit handen van dichter en schrijver Nico Dijkshoorn.

De publieksprijs is voor de 23ste keer uitgereikt en bestaat uit een sculptuur van Jeroen Henneman, een geldbedrag van € 7.500,- en een 1ste klas NS Jaarabonnement ter waarde van € 5.653,-. ‘Het diner’ mag zich voortaan Boek van het Jaar 2009 noemen. Dit is vandaag door de Stichting CPNB, initiatiefnemer van deze oudste landelijke publieksprijs, bekendgemaakt.

In ‘Het diner’ proberen twee echtparen zolang mogelijk te vermijden om met elkaar te spreken over de misdaad die hun kinderen hebben gepleegd. Plaats van tijd en handeling is een diner in een trendy Amsterdams restaurant. De vraag staat centraal in hoeverre je als ouder verantwoordelijk bent voor de daden van je eigen kinderen. Het diner staat sinds verschijnen 40 weken onafgebroken in De Bestseller 60, met 17 top 3-noteringen. Inmiddels zijn er 250.000 exemplaren van ‘Het diner’ verkocht. De verkiezing voor de NS Publieksprijs vond plaats van zondag 6 september t/m donderdag 15 oktober op internet. Boekwinkels, bibliotheken, uitgevers en hoofdsponsor NS riepen via hun sites lezers op te stemmen.

Voor de 23ste editie van de Publieksprijs voor het Nederlandse Boek waren, naast ‘Het diner’ van Herman Koch, genomineerd: ‘Over de liefde’ van Doeschka Meijsing, ‘De verbouwing’ van Saskia Noort, ‘De prooi’ van Jeroen Smit, ‘Meisje met negen pruiken’ van Sophie van der Stap en ‘Alles te verliezen’ van Esther Verhoef. Winnaars in het verleden waren onder andere ‘Heren van de thee’ van Hella S. Haasse, ‘Indische duinen’ van Adriaan van Dis en ‘In Europa’ van Geert Mak. Vorig jaar ging de prijs naar ‘De overgave’ van Arthur Japin.

(Bron: Persbericht Stichting CPNB)

Lees ook:Herman Koch vertelt in Selexyz Scheltema over bestseller Het diner
Lees ook:Herman Koch laat ons smullen van zijn diner
Lees ook:Nominaties NS Publieksprijs 2009 bekend
Lees ook:Wie wint NS Publieksprijs 2011 – dit zijn de genomineerden…
Lees ook:NS Publieksprijs nominaties bekend

Eén reactie op “NS Publieksprijs voor Het diner van Herman Koch

  1. Joke

    Toen ik nog niet halverwege dit boek was, vond ik het GEWELDIG! Het las als een trein.
    Maar de tweede helft van het boek werd steeds ongeloofwaardiger. De vader haalde vreemde dingen uit, sloeg zijn broer (?) compleet in elkaar en daar had niemand iets aan overgehouden blijkbaar. Het gedrag van de volwassenen werd steeds meer bizar en onwerkelijk en hun keuze rondom de daad van hun zonen onbegrijpelijk. Het boek haalt het niveau van de Tokkies maar net in het tweede deel. Als dit de manier is waarop ouders met hun kinderen omgaan, is het erg triest gesteld met de inwoners van Nederland. En dan staat er vandaag ook nog op Teletekst dat een moeder haar zoon herkend heeft op de foto’s van de strandrellen en hem heeft afgeleverd bij de politie, dàt is verantwoord ouderschap. Wat was dit een tegenvaller na een geweldig begin!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.