Winnaar Martin Bril niet bij uitreiking Bob den Uyl Prijs

Schrijver Martin Bril heeft de Bob den Uyl Prijs gewonnen voor zijn boek ‘De kleine keizer’. De prijs voor het beste Nederlandstalige reisboek uit het afgelopen kalenderjaar werd dinsdag in de Amsterdamse reisboekhandel Pied à Terre voor de zesde keer uitgereikt door initiatiefnemer VPRO. De ernstig zieke Bril liet verstek gaan, aldus persbureau Novum.

Bril beschrijft in het boek zijn fascinatie voor Napoleon Bonaparte aan de hand van een reis die onder meer leidde langs slagvelden in Tsjechië, Italië en Polen, de geboortegrond van de keizer, antiquariaten en tientallen musea. De prijs bestaat uit vijfduizend euro en een plastiek van beeldhouwster Berenice Witsen Elias.

De andere genomineerden waren Jelle Brandt Corstius (‘Rusland voor gevorderden’), Dylan van Eijkeren (‘Het beste land ter wereld’, Marona van den Heuvel (‘Bentleys in de steppe’), Lieve Joris (‘De hoogvlaktes’), Carolijn Visser (‘Shanghai skyline’) en Rudi Vranckx (‘Stemmen uit de oorlog’).

De vierkoppige jury onder voorzitterschap van de voorzitter van het Mediafonds Hans-Maarten van den Brink koos de zeven genomineerden uit 82 inzendingen. Dick Wittenberg en Jan Banning gingen vorig jaar aan de haal met de prijs voor hun boek ‘Binnen is het donker, buiten is het licht’.

Lees ook:Wie heeft het beste literaire reisboek geschreven en wint de Bob den Uyl Prijs 2009?
Lees ook:Lieve Joris Ridder in de Franse Orde van Kunst en Letteren
Lees ook:Martin Bril overleden aan darmkanker
Lees ook:Max van Olden wint Schaduwprijs voor Lieve edelachtbare
Lees ook:Genomineerden voor Bob den Uyl Prijs 2013

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.