Verse novel: literatuur voor op je smartphone

Is Nederland klaar voor een ‘nieuw’ literair genre? Schrijver Jelte van der Kooi en uitgeefster Suzanna van der Laan denken van wel. Vandaag verschijnt de verse novel ‘ik, Lente’ van Jelte van der Kooi bij uitgeverij Booklight.

Hij is daarmee een van de eerste Nederlandse schrijvers die dit genre – een roman in versvorm – omarmt en op de kaart wil zetten. Tot nu toe zijn er in Nederland slechts vertalingen verschenen, onder meer van de Australische schrijver Steven Herrick, de grote inspiratiebron voor Van der Kooi.

“Aan de stijl en vorm moet je als fictielezer misschien even wennen,” meent Van der Laan, “maar zelfs doorgewinterde romanlezers gaan bij dit boek overstag. Want ik, Lente is een heftig en meeslepend verhaal, met boeiende dialogen en uitgediepte karakters. Tegelijkertijd is het zo subtiel geschreven, zo ingetogen, in korte, ritmische regels, dat het je raakt door de soberheid en eenvoud.”

Smartphone-boek
‘ik, Lente’ verschijnt ook als e-book en is door de versvorm als het ware op maat gemaakt voor het lezen op een smartphone. Daarmee hopen schrijver en uitgever naast de reguliere romanlezer ook de nieuwe generatie lezers aan te spreken. Van der Kooi: “Mijn grotere doel is om jongeren weer aan het lezen te krijgen, ze weer plezier te laten krijgen in het lezen van boeken, ze laten wegdromen bij een mooi verhaal en hun nieuwsgierigheid te prikkelen.”

De hoofdpersoon in het boek, Lente, is zestien jaar en woont samen met haar moeder en opa in het dorp Bankschroef. Een dorp waar gefluisterd wordt, een dorp waar je niet oud wilt worden. Haar overzichtelijke leventje wordt ontwricht wanneer ze van haar moeder hoort dat die ernstig ziek is.

Over de auteur
Jelte van der Kooi (1965) is schrijver, verteller en denker zonder kaders. In zijn werk brengt hij organisaties en mensen in beweging, verbindt ze door te prikkelen en te spelen met nieuwsgierigheid. Dat doet hij ook met deze verse novel, lichtvoetig balancerend op de grens van proza en poëzie.

Bestel direct bij Bruna

Lees ook:ik, Lente – Voert je ademloos mee
Lees ook:Literaire Lente en Boekenweek starten gelijktijdig
Lees ook:Primeur: e-book Bervoets met making of en deleted scenes
Lees ook:Literaire Lente 2010 pakt uit
Lees ook:Charles Palliser schrijft unieke roman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.