Nederland Leest afgesloten met debat op ‘t Spui

De leesbevorderingscampagne Nederland Leest is gisteren afgesloten met een geanimeerd debat midden op ’t Spui in Amsterdam. Tijdens de campagne is een maand lang hetzelfde boek, ‘De donkere kamer van Damokles’ (1958) van Willem Frederik Hermans, gelezen door honderdduizenden boekenliefhebbers en is daarover gediscussieerd in openbare bibliotheken in heel Nederland.

Gisteren verzamelde het publiek zich op twee grote tribunes en onder leiding van de filosofen Frank en Maarten Meester, debatleider Joost Hoebink en presentator Philip Freriks ontstond een levendig debat over wat is goed en wat is slecht. Carmen Wijnen uit Den Bosch werd verkozen tot Beste Debater van Nederland Leest 2012. Nederland Leest werd voor de zevende keer georganiseerd. Welk boek volgend jaar centraal staat in de campagne wordt over enkele weken bekendgemaakt.

Tijdens het debat werd een nieuw beeld van ’t Lieverdje onthuld. Het origineel werd onlangs door een vrachtwagen aangereden en wordt gerestaureerd. Het nieuwe Lieverdje is een replica maar heeft het Nederland Leest boek van Hermans in zijn handen. De herdruk van de roman van Hermans vond in een oplage van 642.000 exemplaren vele nieuwe lezers. Tijdens Nederland Leest Live! in de Openbare Bibliotheek Amsterdam discussieerden middelbare schoolleerlingen onder leiding van Arjen Lubach over de thematiek in het boek. Tot en met 13 januari is de fototentoonstelling ‘De donkere kamer van Hermans’ nog te zien in het Nationaal Fotomuseum en in samenwerking met het Nederlands Debat Instituut werd de campagne vandaag in stijl afgesloten.

Nederland Leest werd in 2012 voor de zevende keer georganiseerd. Philip Freriks is ambassadeur van Nederland Leest. Nederland Leest is een initiatief van de CPNB, in samenwerking met de VOB (Vereniging Openbare Bibliotheken).

Lees ook:Nederland leest V.U.R.R.U.K.K.U.L.L.U.K.
Lees ook:Remco Campert op Nederland Leest-tournee
Lees ook:Nederland Leest De donkere kamer van Damokles
Lees ook:Schreeuw om cultuur bij slot Nederland Leest
Lees ook:Eenmalige Oeroeg-voorstelling vormt slot Nederland Leest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.