Diederik Stapel vertelt zijn verhaal in boek Ontsporing

Er is al verschrikkelijk veel geschreven over Diederik Stapel, de vooraanstaand wetenschapper die de boel bij elkaar loog en zelfs hele onderzoeken uit zijn duim zoog. Vrijdag verschijnt zijn boek ‘Ontsporing’. Hierin doet Stapel zelf zijn verhaal.

‘Alles kwam altijd heel mooi uit. Dat was het fijnst. Wat logisch leek, was waar. Dat gaf een voldaan en rustig gevoel. Als ik slimmer was geweest, had ik regelmatig onderzoek laten mislukken. Dat was realistischer, rationeler en sluwer geweest. Maar dat kon ik niet. Ik was een junkie geworden. Ik wilde dat het briljant en helder was. Hoe schitterender, hoe beter. Wat ik bedacht werd steeds mooier en mooier, en ik begon er ook steeds meer en meer in te geloven. Wat was de wereld prachtig. Wat was alles overzichtelijk gerangschikt. Hoe dikker het web van leugens werd, hoe meer ik begon te geloven dat het allemaal waar was. Dat was de enige manier om het vol te houden.’

Diederik Stapel was een vooraanstaand wetenschapper, gerespecteerd door zijn vakgenoten en populair bij zijn studenten. Aan zijn glansrijke carrière kwam een abrupt einde toen in september 2011 bekend werd dat Stapel veelvuldig onderzoeksresultaten had vervalst en zelfs had verzonnen.

Zijn val was diep en hard. Maandenlang beheerste Stapels ontsporing de nationale en internationale media. Zijn handelwijze zal de boeken ingaan als een van de meest opzienbarende voorbeelden van wetenschappelijk bedrog ooit. Hoe kon hij zo hoog stijgen en zo dramatisch diep vallen?

In ‘Ontsporing’ vertelt Diederik Stapel voor het eerst sinds de onthulling zijn verhaal: zijn keuze voor de wetenschap, zijn enthousiasme en nieuwsgierigheid, zijn verlangen naar antwoorden en inzichten, de experimenten die hij opzette en de verleidingen waaraan hij geen weerstand kon bieden. Op pijnlijke wijze maakt hij duidelijk hoe hij zijn collega’s en studenten, maar vooral zichzelf, stukje bij beetje een rad voor ogen draaide.

Stapel trapt niet na, beschuldigt niemand en veegt zijn eigen straatje niet schoon; hij onderzoekt zichzelf minutieus en geeft de lezer een kijkje in de krochten van zijn ziel.

‘Ontsporing’ is zowel een wetenschappelijke thriller waarvan de lezer de afloop al kent, als een vingerwijzing voor iedereen die wel eens verleid is om in zijn leven, werk of relatie de werkelijkheid mooier voor te stellen dan zij is. Het is het even onthutsende als ontroerende relaas van een intelligente, zoekende geest, die het verkeerde pad koos. Maar bovenal is ‘Ontsporing’ een moedige, genadeloze autobiografie van een wetenschapper die keihard ten val kwam.

Bestel direct bij Bruna

Lees ook:Van bloemlezingen tot chicklits en psychologische thrillers
Lees ook:Neurochirurg Eben Alexander over reis naar het hiernamaals
Lees ook:Lampkapje en De Wolf nieuwste boek Jacques Vriens
Lees ook:Zoon Hugo Claus debuteert met ‘Lucas Somath’
Lees ook:Huub Stapel terug theater in met Mannen komen…

4 reacties op “Diederik Stapel vertelt zijn verhaal in boek Ontsporing

 1. Carla

  Ontroerend, vast, maar niet zo ontroerend als Stapel nu zelf geld gaat verdienen aan de door hem veroorzaakte ellende. Hij heeft nog geen cent van de gemaakte schade vergoed.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Jacques

  Allemaal: Boek niet kopen. Dan loont misdaad tenminste niet

    /   Beantwoorden  / 
 3. Jeroen

  Het klinkt als een oprecht verhaal. Maar het lijkt erop dat dhr Stapel hoe dan ook, linksom of rechtsom in de schijnwerpers moet staan. Hij vertelde dat hij met zijn onderzoeken mensen dacht te helpen. waarschijnlijk denkt hij dat onbewust ook over zijn eigen boek. Tsja zou het allemaal wel kloppen wat erin staat. De therapie lijkt me nog niet helemaal aan geslagen maar… op de goede weg.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Chantal

  Nou, ik hoop echt dat dit boek niet gaat verkopen. Wat een arrogante man, bah.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.