Zwervende kinderboeken tijdens Kinderboekenweek

Ooit van een Kinderzwerfboek gehoord? Dat is een kinderboek dat je vindt, meeneemt, leest en vervolgens weer ergens achterlaat zodat een ander kind het kan lezen. Tijdens de Kinderboekenweek van 3 t/m 14 oktober zijn er verschillende acties om het lezen bij kinderen te stimuleren:

 • ABN AMRO nodigt alle kinderen, klanten en medewerkers uit om een boek, nieuw of uit eigen kast, in te leveren bij een van de bankfilialen. De boeken worden na de Kinderboekenweek, in samenwerking met Kinderzwerfboek (initiatief van Nationaal Fonds Kinderhulp) verspreid onder kinderen voor wie het lezen van een boek niet altijd vanzelfsprekend is.
 • Zwijsen en Kinderzwerfboek delen samen 130 leescarrousels uit op scholen. De leescarrousels vormen uitwisselpunten voor Kinderzwerfboeken. Uitgeverijen Zwijsen, Leopold, Ploegsma en Querido stellen boeken ter beschikking voor de opstart. Centraal Boekhuis heeft haar logistieke diensten kosteloos aangeboden.
 • Meer dan 100 scholen zamelen kinderzwerfboeken in. Iedere leerling neemt een kinderboek mee naar school. De boeken worden dan gezamenlijk op ‘reis’ gestuurd.
 • Advocaten- en notarissenkantoor Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn N.V. zamelt kinderboeken in met medewerkers. De ingezamelde boeken worden op de Dag van de Duurzaamheid – 10 oktober 2012 – aangeboden aan Basisschool ‘t Palet uit Den Haag. De Dag van de Duurzaamheid wordt georganiseerd door de stichting Urgenda.

Lezen is heel erg belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Kinderen die lezen, gaan gemiddeld drie jaar langer naar school. Hierdoor hebben ze later meer kans op een goede toekomst. Kinderzwerfboek werkt samen met scholen, bedrijven en uitgevers om het lezen bij kinderen te stimuleren.

Kijk voor meer informatie op www.kinderzwerfboek.nl.

Lees ook:9 oktober Kinderzwerfboekdag; alle kinderen recht op boek
Lees ook:Prinses Laurentien opent landelijk project Kinderzwerfboek
Lees ook:Prinses Laurentien trommelt kinderen op
Lees ook:Tooske Ragas en Gerda Havertong presenteren startpakket
Lees ook:Kinderboekenweek 2015: Raar, maar waar!

Eén reactie op “Zwervende kinderboeken tijdens Kinderboekenweek

 1. Jantine

  Goed initiatief!
  Ook hier in Nederland zijn kinderen die geen enkel boek in huis hebben, omdat hun ouders geen geld voor zoiets hebben, of het niet belangrijk genoeg vinden. Fijn dat deze kinderen zo ook een kans krijgen =)

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.