Vergelijkingssite crèches goed idee, werkt niet in praktijk

De site vergelijkdekinderopvang.nl die net is gestart is een goed initiatief zegt Marilse Eerkens, auteur van het zojuist verschenen boek ‘Wat doen we met de baby?’

De site biedt transparantie en vestigt de aandacht op kwaliteitsverschillen binnen de kinderopvang. Eerkens betwijfelt echter of ouders in staat zijn de kwaliteit juist te beoordelen: ouders zijn snel tevreden als de leidsters aardig zijn, de prijs niet te hoog is en de ruimte er aardig uitziet.

In het zojuist verschenen boek ‘Wat doen we met de baby?’ benadrukt Eerkens het belang van kwalitatief goede kinderopvang vanwege de cruciale ontwikkeling die babyhersens doormaken in de eerste twee levensjaren: maar liefst 50% van het brein wordt dan gevormd. En deze vorming is sterk afhankelijk van de emotionele zorg en de een-op-een aandacht die kinderen krijgen.

Door de lange openingstijden zijn de dagen voor baby’s en peuters in de praktijk te lang voor kinderen. Als er te weinig leidsters zijn, hebben ze geen tijd om te spelen, te kletsen en te luisteren naar de kinderen. De werkdruk is vaak te hoog en dat komt de kwaliteit niet ten goede.

In het boek haalt Eerkens het onderzoeksbueau BMKO (Benchmark Kinderopvang Onderzoek) aan dat in 2008 vaststelde dat naarmate de kwaliteit van de crèches daalde de Nederlandse ouders steeds tevredener werden. Dit komt doordat ouders niet weten waarop ze moeten letten als ze een crèche bekijken en beoordelen en omdat ouders de kwaliteitscijfers niet kennen. In 2009 kwam het NCKO (Nederlands Consortium Kinderopvang Onderzoek) met verontrustende cijfers naar buiten, 49 % van Nederlandse creches scoort ‘onvoldoende’ en 51% ‘matig’, maar daar werd nauwelijks aandacht aan besteed.

De auteur pleit dan ook voor meer ouderschapsverlof, andere vormen van kinderopvang in de eerste twee levensjaren en een fundamenteel andere kijk op de kinderopvang: kinderen moeten weer voorop staan en níet de ouders, de werkgevers en het geld.

Over de auteur
Marilse Eerkens Marilse Eerkens is sociaal psycholoog en journalist. Ruim vijf jaar werkte zij als redacteur bij het tijdschrift J/M ouders. Als freelance-journalist schreef Eerkens artikelen en opiniestukken voor onder andere NRC (NEXT), de Volkskrant en Intermediair.

Bestel direct bij Bruna

Lees ook:Crèche slecht voor babybrein: hersens en kinderopvang
Lees ook:Ontwikkelingsgebieden van kinderen tussen nul en vier jaar
Lees ook:Prinses Laurentien helpt kleuters met lezen
Lees ook:Tooske Ragas en Gerda Havertong presenteren startpakket
Lees ook:Wat ben je toch slim… Ouders dit werkt niet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.