Leve de euro! (gratis) – lees over euro-afschaf advies

Het Engelse onderzoeksbureau Lombard Street Research, dat door Geert Wilders is ingeschakeld om de terugkeer naar de gulden te onderzoeken, zal Wilders adviseren om de euro in Nederland af te schaffen. Volgens de Engelse onderzoekers, die hun advies op 5 maart aanstaande presenteren, is ons land op de langere termijn beter af met de gulden of met de zogenoemde neuro; een gezamenlijke munt met sterke Europese landen als Duitsland. Dit staat in het vandaag verschenen digitale boekwerk ‘Leve de euro!’ van topeconoom Willem Vermeend en journalist Ronald van Gessel. In het boek wordt gehakt gemaakt van het Engelse advies; door een terugkeer naar de gulden zal de Nederlandse economie in een diep dal terechtkomen en gaan er honderdduizenden banen verloren.

Vermeend en Van Gessel becijferen in hun boek dat de gemiddelde Nederlander veel voordeel heeft van het feit dat Nederland lid is van de Europese Unie en de eurozone; het gemiddelde voordeel bedraagt ongeveer 4000 euro per jaar. Bovendien tonen ze aan dat een herstel van de Nederlandse economie alleen mogelijk is met behulp van Europese samenwerking en behoud van de euro. Het boek bevat ook een plan van aanpak voor het kabinet Rutte voor de wijze waarop een bezuinigingspakket van 10-15 miljard euro kan worden ingevuld, en de groei van de Nederlandse economie kan worden aangejaagd.

Het e-book Leve de euro! is gratis te downloaden op www.einsteinbooks.nl.

Lees ook:Nederland op de schop volgens Vermeend en Van der Ploeg
Lees ook:Onstuitbare opmars van de digitale wereld
Lees ook:De WIJ Economie cadeau voor Prinsjesdag
Lees ook:Minderheidskabinet van Willem Vermeend en Emile Bode
Lees ook:En dan valt de Euro volgens Arjo Klamer

Eén reactie op “Leve de euro! (gratis) – lees over euro-afschaf advies

 1. tipo

  Het voordeel van de Euro was (volgens McKensay) vooral de veel te lage rente in de periferie, waardoor ze op de pof veel van onze exportproducten gekocht hebben tot 2010 en de onderwaardering van de Euro (inflatie) ten opzichte van de gulden, wat onze Nederlandse exportpositie versterkte.

  De rente in de periferie is nu hoog en de inflatie in de periferie is nu sterker dan ooit waardoor er van onderwaardering van de Euro in Nederland minder sprake is, dus het grootste voordeel van de Euro is anno 2012 weg. Bovendien kijken we nu aan tegen de kosten van overbelening van de periferie, welke McKensey niet heeft meegerekend, want zij rekenden (niet voor niets) tot het jaar 2010.

  Dat vertelt Vermeend er niet bij. Vermeend doet zelfs alsof het Eurovoordeel dat er tot 2010 was nu nog steeds zou zijn, zonder de hogere rente in de periferie, de toegenomen inflatie in de periferie en de bailoutkosten voor de Noordelijke belastingbetaler mee te rekenen. Daar gaat het natuurlijk om. Iets dat tot 2010 goed voor ons was, hoeft het nu niet meer te zijn als de voorwaarden veranderen.

  Het sprookje dat Vermeend vertelt, is dus al zo een twee jaar geleden opgehouden.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.