Peter R. de Vries over loverboy-slachtoffer Maria Mosterd

Peter R. de Vries, misdaadverslaggever komt zondag 9 mei met een onthullende uitzending over loverboy-slachtoffer Maria Mosterd. Maria was naar eigen zeggen vier jaar lang in handen van een loverboy en tekent haar ervaringen op in het boek ‘Echte mannen eten geen kaas’. Peter onderzoekt of haar beschuldigingen over loverboy Manou op waarheid berusten en komt tot een schokkende ontdekking.

De bestseller ‘Echte mannen eten geen kaas’ is een hartverscheurend relaas van een meisje uit Zwolle dat op twaalfjarige leeftijd wordt ingewijd in een wereld van gedwongen seks, drugs en geweld. Haar loverboy Manou ontpopt zich tot een extreem gewelddadige pooier, maar dat niet alleen. Manou blijkt de leider te zijn van een omvangrijke, internationale bende die handelt in drugs en vrouwen. Vanaf het moment dat het boek in de schappen ligt, is het een grote bestseller. Maria Mosterd vertelt in alle media een verhaal dat ieders voorstellingsvermogen te boven gaat.

Twijfels
Maar de vraag dringt zich op hoe waarheidsgetrouw het verhaal van Maria eigenlijk is. Is het werkelijk mogelijk dat Manou, dan nog maar een tiener, aan het hoofd staat van een internationaal crimineel netwerk? Zit hij, zoals Maria beweert, achter tal van verdwijningen? En kan een middelbare scholier als Maria vier jaar lang vrijwel iedere dag spijbelen zonder dat ook iemand hier iets van merkt?

Onderzoek
Peter start een uitgebreid onderzoek naar de waarheid achter Nederlands bekendste loverboy-slachtoffer. Hij spreekt direct betrokkenen en gerenommeerde wetenschappers die het boek hebben bestudeerd. En hij weet de hand te leggen op politiedocumenten die een nieuw licht werpen op de zaak. Klopt het verhaal van Maria Mosterd wel? Of is ze alleen maar het slachtoffer van haar eigen fantasie?

Peter R. de Vries, misdaadverslaggever -Zondag 9 mei om 21.30 uur bij SBS 6 – www.peterrdevries.nl

(Bron: SBS)

Bestel direct bij Bruna

Lees ook:Manou vertelt over Maria Mosterd en haar bestseller
Lees ook:Loverboy Manou: Ik wil publieke excuses van Maria Mosterd
Lees ook:Echte mannen eten geen kaas
Lees ook:Maria Mosterd verzon verhaal volgens Henk Jan Korterink
Lees ook:Maria Mosterds Echte Mannen Eten Geen Kaas wordt verfilmd

7 reacties op “Peter R. de Vries over loverboy-slachtoffer Maria Mosterd

 1. Julia Boulanger

  Maar hoe zit het met de uitgever die het boek in de markt heeft gezet?
  ‘Het gaat hier om het relaas van een slachtoffer,’ reageert uitgever Chris ten Kate van Van Gennep tegenover NRC. ‘Maria heeft het allemaal zo meegemaakt en ervaren. Het is haar subjectieve waarheid.’
  Dit lijkt in tegenspraak tot wat de uitgever op zijn website meldt: ‘Het boek met het waargebeurde verhaal van Maria Mosterd, die van haar twaalfde tot haar zestiende jaar in handen was van een loverboy [...].’
  Ten Kate’s opmerking dat er geen aangifte kon worden gedaan tegen de dader, omdat ‘zelfs Maria zijn echte naam niet kent’, wordt ontkracht in De Volkskrant.
  Zondag krijgt deze kwestie een vervolg. Peter de Vries: ‘We hebben het waarheidsgehalte van haar boek onderzocht, als haar boek écht de waarheid was, dan zouden wij er geen uitzending aan wijden, en zeker geen extra lange uitzending.’
  Al met al een trieste afgang van een treurige zaak waarin geldbejag en scoops de drijfveren waren. Laten we hopen op het louterende vermogen van de verschillende redacties en de uitgeverij want hun geloofwaardigheid is stevig aangetast. Excuses lijken me hier op z’n plaats, zeker omdat – de rechter had dat al eerder bevestigd – de integriteit van haar voormalige school ten onrechte in diskrediet is gebracht.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Stephanie

  Maar ondanks dat het natuurlijk niet eerlijk is om zo’n verhaal als autobiografie uit te brengen, is het belangrijk om niet te vergeten dat dit boek heel veel jonge meisjes bewust heeft gemaakt van de gevaren van een loverboy!
  Zo maakte Peter R. de Vries een paar weken geleden nog de overweging om de beelden van Koos H. te laten zien, uit oogpunt voor maatschappelijke veiligheid, maar wat voor overweging maakt hij hier dan?
  Persoonlijk zie ik er de meerwaarde niet van in om hier zo’n grote issue van te maken.
  Ik ben blij dat er boeken zoals deze geschreven worden, waarmee jonge meisjes bereikt kunnen worden en op hun hoede zijn voor loverboys. Jammer, meneer de Vries, dat U daar niet aan lijkt te denken, maar het belangrijker vind weer een goed nieuwsitem te hebben.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Julia

  Het probleem, beste Stephahnie, zit in de hype.
  Natuurlijk moet je de problematiek niet bagatelliseren, maar overdrijven leidt weer onnodig tot angsthazerij.
  De meerwaarde van de uitzending van De Vries zou kunnen zijn dat uitgevers, redacteuren en presentatoren die kritiekloos het verhaal voor zoete koek hebben geslikt en daarmee het publiek dat ze bedienen op het verkeerde been hebben gezet, kritisch gaan reflecteren op hun functioneren en eerst op onderzoek gaan voordat ze iets uitzenden of opschrijven. Als ze hun werk goed hadden gedaan, dan zou Peter de Vries er ook niet aan te pas zijn gekomen om de zaak tot de juiste proporties terug te brengen.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Ad de Vogt

  is het mss een goed idee dat alle mensen die het boek (Echte mannen eten geen kaas) van maria mosterd over haar fantasie van haar loverboy naar de boek winkel moeten terug gaan om het aankoop bedrag terug te eisen daar zij met de bedoeling gekocht hebben dat daar waarheid in zou staan en niet vol leugens

    /   Beantwoorden  / 
 5. DarjaZZ

  Wat een onzin allemaal! Volgens mij had Peter R. de Vries geen andere zaken meer die hij onder de aandacht kon brengen. Beetje zielig om een jong slachtoffertje neer te zetten als fantast.
  Ik heb ook het boek gelezen en ook ik had bij sommige dingen mijn twijfels. Maar vergeet niet dat het verhaal is geschreven uit haar belevingswereld. Een belevingswereld van een jong en naief kind. Daarbij komt kijken dat zij het verhaal op basis van therapie op papier heeft gezet. Het kan dan heel goed zijn dat sommige gebeurtenissen zijn opgeblazen of uit zijn verband is gehaald. Maar dat wil niet zeggen dat het boek een grote leugen is! Ik heb van het boek “genoten” En ook van haar tweede boek. waarheid of niet! We weten allemaal dat Loverboy`s bestaan en dat is de waarheid! En door haar boek komt dit weer opnieuw onder de aandacht. En dat vind ik een goede zaak!

    /   Beantwoorden  / 
 6. Heleen

  Prima om dit soort zaken onder de aandacht te brengen maar niet over andermans rug!

    /   Beantwoorden  / 
 7. Brenda

  Dus Maria en haar moeder zijn zogezegd “binnen” met de boeken 90% met leugens…….. Een slinkse manier om rijk te worden zèg!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.