Boekverfilmingen genomineerd voor Gouden Kalveren

De film ‘Oorlogswinter’ van regisseur Martin Koolhoven is vrijdag de grote favoriet bij de uitreiking van de Gouden Kalveren. De verfilming van het beroemde boek van Jan Terlouw is genomineerd in acht categorieën, waaronder beste film, beste regie en beste acteur. De nominaties voor de Grote Prijs van de Nederlandse Film zijn dinsdagavond bekendgemaakt.

‘Oorlogswinter’ moet het in de meeste categorieën opnemen tegen de arthousetitels ‘Kan door huid heen’ (over een meisje dat op het platteland hoopt een verkrachting te verwerken) en ‘Nothing Personal’ (over een meisje dat naar Ierland reist om daar rust te vinden). Alle drie de films zijn in de race voor het beeldje voor beste film, regie, camera en sound design.

In de categorie beste acteur moet debutant Martijn Lakemeier (‘Oorlogswinter’) het opnemen tegen Gene Bervoets (‘De laatste dagen van Emma Blank’) en Wim Opbrouck (‘Kan door huid heen’). Om de prijs voor beste actrice strijden hoofdrolspeelsters Rifka Lodeizen (‘Kan door huid heen’), Lotte Verbeek (‘Nothing personal’) en Johanna ter Steege (‘Last Conversation’).

Terwijl de films ‘Kan door huid heen’ en ‘Nothing Personal’ ieder zeven maal zijn genomineerd, moet de bioscoophit ‘De Storm’, naar het boek van Rik Launspach ’1953 over de Watersnoodramp, het doen met slechts twee nominaties, voor beste productiedesign en beste vrouwelijke bijrol: Lottie Hellingman. Zij strijdt om de eer met Catherine ten Bruggencate (‘Happy End’) en Pleuni Touw (‘Bride Flight’).

De andere kans op een prijs die ‘Bride Flight’ heeft, is in de categorie beste mannelijke bijrol. Acteur Micha Hulshof strijdt om dit beeldje met acteur Raymond Thiry (‘Oorlogswinter’) en Alex van Warmerdam (‘De laatste dagen van Emma Blank’).

Opvallend is dat ‘Wit Licht’ en zijn internationale bewerking ‘The Silent Army’, de film die Nederland dit jaar vertegenwoordigt bij de Oscars, voor geen enkel Kalf is genomineerd. ‘Ook Alles stroomt’, de grote publieksfavoriet op het Nederlands Filmfestival, ontbreekt in alle zeventien categorieën.

De nominaties voor de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek zijn eveneens bekend. De speelfilms ‘Het leven uit een dag’ en ‘Kan door huid heen’ zijn samen met de documentaire Boris Ryzhy genomineerd voor deze persprijs. ‘Het leven uit een dag’ won eveneens de MovieSquad Award, de prijs van een jongerenjury. De Gouden Kalveren worden vrijdagavond uitgereikt tijdens het Gala van de Nederlandse Film in de Stadsschouwburg in Utrecht.

(Bron: ANP)

Lees ook:Oorlogswinter geselecteerd voor European Film Award 2009
Lees ook:Jaren van de olifant 2x genomineerd voor Eisner Awards
Lees ook:Nominaties Gouden Lijst 2013 zijn bekend
Lees ook:Boekverfilmingen genomineerd voor Oscars
Lees ook:Oorlogswinter van Jan Terlouw in première

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.