Downloads radioboek erg populair

Het werd geen mediahype, maar stilaan is het radioboek van het Vlaams-Nederlands cultuurhuis deBuren in Brussel een daverend succes geworden. In drie jaar tijd zijn er in Nederland en België minstens 1,5 miljoen exemplaren van gedownload.

De honderd radioboeken zijn voorgelezen verhalen die niet in boekvorm verschijnen. Ze zijn geschreven door bekende en minder bekende, maar overwegend Nederlandstalige, schrijvers, zoals Hella Haasse en Adriaan van Dis.

De radioboeken, waaronder kinderverhalen, zijn vertaald naar het Indonesisch en Berbers plus de drie grote wereldtalen. Zo zou de literatuur van de lage landen een zo breed mogelijk mondiaal bereik hebben.

Het succes van het project komt volgens directeur van deBuren, Dorian van der Brempt, ‘omdat we allemaal luier worden’ . Een boek is bijvoorbeeld onhandig te vervoeren, terwijl de iPod overal kan worden gebruikt. “Ook het koppelen van nieuwe technologie aan het oudste beroep ter wereld heeft bijgedragen aan het succes van de radioboeken. Het oudste beroep is niet wat u denkt, maar verhalenverteller.”

Na honderd radioboeken is deBuren gestopt met het project. “We wilden op een hoogtepunt stoppen”, zegt Van der Brempt. In plaats daarvan komt een nieuw project, met nog grotere ambities: de citybooks. In elk boekje zal een interessante Europese stad centraal staan. Daarin zullen vijf verhalen van Nederlandse, Belgische en internationale auteurs verschijnen over die stad, geïllustreerd met foto’s van een fotograaf.

(Bron: ANP)

Lees ook:Schitterende ode aan de Amsterdamse grachten
Lees ook:Mensje van Keulen 40 jaar schrijfster: gratis e-verhaal
Lees ook:Amsterdam krijgt literaire teksten cadeau
Lees ook:P.C. Hooftprijs-winnaar H.C. ten Berge (74) gaat luisterboek crowdfunden
Lees ook:Eerlijke verhalen over betaalde liefde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.