Voorproefje: Retour New York-Amsterdam – Sacha de Boer

Sacha de Boer kan meer dan het nieuws presenteren. Zo heeft ze nu het boek ‘Retour New York-Amsterdam’ geschreven. Maar niet alleen de teksten zijn van haar hand, ook de foto’s heeft deze veelzijdige dame gemaakt. In het boek portretteert ze een twintigtalexpatkunstenaars en hun ateliers, in woord en beeld. Waarom hebben ze ervoor gekozen juist in New York of Amsterdam te gaan wonen en werken? Wij geven je alvast een voorproefje.

Charlotte Dumas – New York
Ze is jong en ‘hot’. Haar stijl is herkenbaar: ze portretteert dieren die zich ogenschijnlijk op hun gemak voelen in haar aanwezigheid. De dieren stralen een zekere trots uit, of het nu paarden, honden of tijgers zijn. Maar dat is allemaal perceptie, zegt Charlotte Dumas. Al eeuwenlang worden dieren gebruikt in de schilderkunst als symbool voor bepaalde emoties en zij fotografeert in die traditie. Soms gelooft ze zelfs dat die dieren een collectief bewustzijn hebben van de rol die ze hebben gespeeld in de schilderkunst en tijdens oorlogen.

Ik kijk als een schilder. Mijn werk wordt meer bepaald door de manier van kijken dan door het medium. Het is toevallig fotografie geworden. Maar ik houd ervan om radicaal voor een medium te kiezen en het helemaal eigen te maken. Ik fotografeer uitsluitend dieren, dus het is niet zo erg als ze mij een dierenfotograaf noemen. Wat die term betekent hangt af van waar je werk wordt vertoond en in welke context het wordt gezien. Ben je een dierenfotograaf die inderdaad alleen in de dierenbladen staat, of maak je dierenportretten die ook naast portretten van mensen zouden kunnen hangen. Mijn inspiratie vind ik in de beeldende kunst, daarom beschouw ik mezelf meer als kunstenaar dan als fotograaf.”

Lees de volgende vijf pagina’s van Sacha de Boer – Retour New York-Amsterdam op Leesditboek.nl.

Lees ook:Kookboek Jacob-Jan Boerma met foto’s Sacha de Boer
Lees ook:Eenvoudige recepten in prachtig fotokookboek Sacha de Boer
Lees ook:Heeft Char je tijdens de feestdagen in haar macht?
Lees ook:Ephron zal gemist worden om scherpte en absurde werk
Lees ook:Charlotte Mutsaers krijgt P.C. Hooftprijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.