J.K. Rowling beschuldigd van plagiaat

De Schotse schrijfster J.K. Rowling wordt oor de erven van auteur Adrian Jacobs beschuldigd van plagiaat. Ze zeggen dat de schrijfster het idee voor de boeken over Harry Potter van Jacobs heeft gestolen. In Londen hebben ze dan ook een klacht ingediend tegen Rowling en uitgeverij Bloomsbury, die de boeken over tovenaarsleerling Harry uitbracht.

In hun strafklacht stellen de erven dat ‘het boek ‘Harry Potter en de Vuurbeker’ substantiële delen uit het van Adrian Jacobs over Willy de Tovenaar (‘Willy the Wizard’) reproduceert’. Aldus hen is hier geen toestemming voor gegeven. Daarmee heeft uitgeverij Bloomsbury, die de Harry Potter-boeken van J.K. Rowling verkoopt, het auteursrecht van Jacbos geschonden en dat doet ze nog steeds, omdat de boeken nog steeds in grote getale over de toonbank gaan.

De uitgeverij van de ‘Harry Potter’-boeken ontkent dat schrijfster J.K. Rowling plagiaat heeft gepleegd. Bloomsbury noemt de tegen haar aangespannen rechtszaak ‘ongegrond, niet te staven en onwaar’. Rowling zelf heeft volgens Bloomsbury ‘nooit gehoord van Adrian Jacobs’. “Daarnaast heeft ze nooit een boek van hem gezien of gelezen.” Zelf reageert de schrijfster, die het afgelopen jaar 218,4 miljoen euro verdiende aan de boeken over Harry Potter, niet.

We zijn benieuwd hoe dit zaakje afloopt. De familie van Adrian Jacobs heeft in 2004 al eens eerder een zaak proberen aan te spannen tegen de uitgever, maar ze konden op dat moment de bewuste gekopieerde scènes niet aanwijzen. Lukt het ze nu wel? Of zijn jullie overtuigd van de onschuld van J.K. Rowling.

Lees ook:Verfilming levensverhaal J.K. Rowling
Lees ook:J.K. Rowling begint proces
Lees ook:Achtste Harry Potterfilm?
Lees ook:Harry Potter-liefhebbers opgelet!
Lees ook:J.K. Rowling blij met miljoenen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.