Berlijn: van jazzhel tot technohemel

De aankomende tijd zal er nog heel wat over Berlijn geschreven worden. Zo is het 9 november precies twintig jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel, en een jaartje later werden de BRD en DDR twintig jaar terug één. Belangrijke feiten uit de geschiedenis, maar hoe zag het muzikale klimaat er eigenlijk uit? Historica Leonor Jonker schreef, naar het idee van Evelyne Lev(ee)ke, het boek ‘Muziekreis door Berlijn van toen en nu – van jazzhel tot technohemel’.

‘Muziekreis door het Berlijn van toen en nu – van jazzhel tot technohemel’ gaat langs de muziekgeschiedenis van Berlijn vanaf de jaren ’20 tot nu toe. Aan bod komen onder andere Marlene Dietrich en de danslokalen van de jaren ’20 en ’30. Vervolgens de verwoesting van de Tweede Wereldoorlog in de jaren ’40 en de wederopbouw die volgde in de jaren daarna. Ook de jaren ’60 (DDR, ontstaan van tweedeling door de Muur) en de censuur en propaganda die daarmee gepaard ging. De punkscene van de jaren ’70 en de Deutsche Welle van de jaren ’80, het ontstaan van de technoscene tijdens èn na de val van de Muur tot en met de clubscene van vandaag de dag.

Het boek vertelt het verhaal van een rijke muziekhistorie aan de hand van de (politieke) geschiedenis van de Duitse hoofdstad. Juist daardoor ontstaat een spannend geheel dat niet alleen gevuld is met weetjes, maar duidelijk laat zien hoe het sociale, economische en politieke klimaat van een stad de muziekcultuur van die stad beïnvloedt. In dit geval Berlijn. Eigenlijk verschijnt dit boek pas op 9 november – jawel twintig jaar na de val van de muur – maar het is al te bestellen. Het is te bestellen op www.musikinberlin.com en wordt vanaf eind mei geleverd.

Lees ook:F. Springer komt met langverwachte Berlijn-roman
Lees ook:No Future Nu: Punk in Nederland 1977-2012
Lees ook:Steden in de steigers door ogen van Herman de Liagre Böhl
Lees ook:Cees Nooteboom ontvangt eredoctoraat Vrije Universiteit Berlijn
Lees ook:Maand van de Geschiedenis met vele schrijvers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.