Vrienden reageren op overlijden Martin Bril: We zijn een stem kwijt die uniek is

Vrienden en collega’s hebben zich woensdag lovend uitgelaten over Martin Bril. Volkskrant hoofdredacteur Pieter Broertjes, waarvoor Bril columns schreef, noemde het overlijden van de columnist ‘een grote klap’. Goede vriend en collega Max Pam beschreef hem als ‘een bijzondere kerel’. “Daar is er geen tweede van.”

Pam schaarde Bril in het rijtje van grote schrijvers. “Hermans, Mulisch, Van ‘t Reve… Van die mensen die je nog hoort praten als ze zijn overleden. Ik hoor hem ook nog gewoon praten.” De columnist zag zijn vriend een week geleden voor het laatst. “Dat was duidelijk een soort afscheid.”

Broertjes nam zondagavond afscheid van Bril. “Als geen ander kon hij over de kleine dingen van het leven schrijven, maar ook over grote thema’s, zoals bijvoorbeeld politiek. Onze lezers waren zeer op hem gesteld. Hij was een virtuoos. Wij zijn een stem kwijt die uniek is”, aldus Broertjes.

Minister Ronald Plasterk (OCW) roemde Bril vanwege diens gevarieerde manier van schrijven. Hij stelde in het televisieprogramma Pauw en Witteman dat de kracht van Martin Bril was dat hij niet altijd dezelfde toon had. “Dat is ook de enige manier waarop je interessant blijft om te lezen.”

Brils column verhuisde enkele weken geleden naar de voorpagina van De Volkskrant. Dat was volgens Broertjes een grote wens van de columnist. De krant gaat hem volgens de hoofdredacteur op alle mogelijk manieren eren. Op de website van het dagblad is een condoleanceregister geopend.

(Bron: ANP)

Lees ook:Publicaties naar aanleiding van het overlijden van Martin Bril (linkoverzicht)
Lees ook:Martin Bril herdacht in besloten kring
Lees ook:Martin Bril wordt op 2 mei begraven
Lees ook:Martin Bril overleden aan darmkanker
Lees ook:Weduwe Martin Bril bundelt laatste werk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.