Omstreden boek over koningshuis bron van tv-serie

De AVRO werkt aan een serie die geïnspireerd is op het omstreden boek ‘Voor de troon wordt men niet ongestraft geboren’. In het werk van Dorine Hermans en Daniela Hooghiemstra krijgen de geldzucht en dictatoriale trekken van Willem I, de homoseksualiteit en opportunisme van Willem II en ‘halve waanzin’ van Willem III prominente aandacht, aldus De Telegraaf.

De krant meldt: “Premier Balkenende noemde het boek in 2007 eenzijdig en ook koningin Beatrix liet indertijd bij monde van de Rijksvoorlichtingsdienst weten dat zij ontstemd was over de publicatie. De AVRO verwacht de productie eind dit jaar uit te zenden”

Lees ook:Lang leve onze koningin
Lees ook:Boek over jonge jaren prinses Maxima
Lees ook:Portret van prinses Beatrix geschreven door Hella S. Haasse
Lees ook:Jutta Chorus schrijft biografie over turbulente jaren Beatrix
Lees ook:Uitgever Atlas gokt met Koning Willem IV al op aftreden Beatrix

Eén reactie op “Omstreden boek over koningshuis bron van tv-serie

 1. Patricia de Ryck

  AVRO komt met dramaserie over eerste koningen
  HILVERSUM – De AVRO en filmproducent Lemming Film werken samen aan een nieuwe zesdelige dramaserie over Nederlands eerste koningen Willem I, Willem II en Willem III. De serie met de titel De Troon wordt eind 2009, begin 2010 uitgezonden op Nederland 2.
  De omroep kondigde de serie maandag aan als ‘een prachtig en rijk familiedrama, over de strijd tussen vaders en zonen, tegen de achtergrond van onze ‘vergeten’ negentiende eeuw’. De Troon belicht ‘de meeslepende levens en onderlinge verhoudingen’ van de koningen.
  Het koningsdrama wordt geregisseerd door Erik de Bruyn (Wilde Mossels, Nadine) en is geschreven door Ger Beukenkamp. Beukenkamp schreef eerder de serie De Kroon (VPRO, 2004) over de politieke complicaties rond het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima.
  Beukenkamp liet zich volgens een woordvoerster van de AVRO inspireren door het boek Voor de Troon Wordt Men Niet Ongestraft Geboren van Dorine Hermans en Daniela Hooghiemstra. Dit omstreden boek uit 2007 besteedt onder meer aandacht aan de biseksualiteit van Willem II en de buitenechtelijke affaires van Willem III. ,,Het is geen boekverfilming, maar elementen uit het boek komen wel terug in de serie”, aldus de zegsvrouw. (Bron: ANP)

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.