Archief: december 2011

Literair concert Sanne Terlouw en Orion Ensemble

Sanne Terlouw schreef in 2008 de succesvolle roman ‘Het Rozeneiland’. Dit boek is het uitgangspunt voor het literaire concert met dezelfde naam dat in de Deventer Schouwburg op 7 januari 2012 in première zal gaan. Het Orion Ensemble heeft zich gespecialiseerd in het maken van literaire concerten, voorstellingen waarbij muziek en tekst samengevoegd worden tot één geheel. De emoties die de tekst oproepen worden versterkt door de muziek, en anderzijds volgt de tekst de ontwikkelingen in de muziek en vindt er een wederzijdse bestuiving plaats.

Zoektocht naar liefde door wetenschappelijke loep

In het nieuwe jaar komt er nog zo’n leuk boek aan.

Mensen die gelukkig zijn in de liefde zijn tevredener met hun leven, hebben minder kans om ziek te worden en leven zelfs langer. Maar het vinden, veroveren en behouden van een partner is een hele kunst. In ‘Hartstocht’ bekijkt Tila Pronk de zoektocht naar de liefde door de wetenschappelijke loep.

Graphic novel over leven in Pyongyang

Bij de dood van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il wordt weer schokkend duidelijk hoe weinig wij van Noord-Korea weten. Als je meer wil weten, is de graphic novel ‘Pyongyang’ van Guy Delisle echt een aanrader. Hij bijschrijft hierin zijn ervaringen in het land. Het boek verscheen in 2009, na een verblijf van twee maanden in het land.

Een boek om op te wachten…

Heb je boekenbonnen gekregen voor Sinterklaas of Kerst? Laten liggen… Op 9 februari verschijnt er namelijk een heel geestig boek. Komkomma bevat De Spijkers met koppen-columns van Wim Daniëls.

Paul de Leeuw schrijft kookboek en autobiografie in één

Paul de Leeuw wordt op 26 maart 2012 vijftig. Om dat te vieren schreef hij ‘kHebjelief, en trek!’ waarin hij terugblikt op zijn leven tot nu toe. Dat doet hij zoals we van hem gewend zijn: in een vrolijke chaos. Het is een kookboek en een autobiografie in één, want Paul herinnert zich niet alleen de belangrijkste gebeurtenissen uit zijn leven, maar vooral ook wat hij daarbij heeft gegeten!

Wat heb jij vandaag prijsgegeven?

Elke muisklik, elk telefoontje en elke keer dat je je pinpas of bonuskaart gebruikt: je laat voortdurend een spoor van gegevens achter. Afzonderlijk lijken deze gegevens misschien onbelangrijk, maar wie ze aan elkaar knoopt kan verrassend veel over je te weten komen. Je lichamelijke en psychische gezondheid, je gemoedstoestand, je seksuele voorkeur en hoe gevoelig je bent voor korting; het zijn slechts enkele voorbeelden van de informatie die velen van ons onbewust prijsgeven.

Boodschappenbriefjespsychologie…

Boodschappenbriefjes. Ze fascineren Tefke van Dijk. In korte tijd heeft ze honderden briefjes verzameld. Ze sprokkelt ze bij elkaar met hulp van vrienden, buren en collega’s. Maar ook volslagen vreemden sturen haar gevonden briefjes. Onder het mom van ‘boodschappenbriefjespsychologie’ schrijft ze bondige pseudo-psychoanalyses van de mens achter het briefje.

Reis naar de toekomst met Michio Kaku

Michio Kaku schetst in ‘Reis naar de toekomst’ een opwindend en uitdagend beeld van de eeuw die voor ons ligt. Hij baseert zich daarbij op interviews met meer dan driehonderd vooraanstaande wetenschappers die op dit moment in hun laboratoria de toekomst aan het uitvinden zijn. Het resultaat is een gezaghebbende en wetenschappelijk gefundeerde beschrijving van de revolutionaire ontwikkelingen die momenteel plaatsvinden in de geneeskunde, informatica, kunstmatige intelligentie, nanotechnologie, energiewinning en ruimtevaart.

Oliebollen gezonder dan eierkoeken volgens Dr. Frank

Volgens internist dr. Frank van Berkum zijn oliebollen gezonder dan eierkoeken. Hij probeert oliebollen niet aan te prijzen als een gezonde versnapering, maar ze zijn, ondanks hun ongezonde imago, toch gezonder dan bijvoorbeeld eierkoeken. Zo bevatten oliebollen minder calorieën dan eierkoeken en zijn oliebollen tevens beter voor het verbeteren van je cholesterol.